Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τζόνσον

Αντίκτυπο στη δημοτικότητά του φαίνεται να έχει το πιθανό σκάδαλο σχετικά με την ανακαίνιση στην Ντάουνινγκ Στριτ

 

Δημοσκοπικές συνέπειες φαίνεται να έχει για τον Βρετανό Πρωθυπουργό η υπόθεση γύρω από τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης στο διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ 11, με τον Μπόρις Τζόνσον να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Μάλιστα, αν και το κόμμα του έμοιαζε να μην έχει επηρεαστεί πολύ από τις σχετικές καταγγελίες, οι προεκλογικές έρευνες του κυριακάτικου Τύπου κάνουν λόγο για μια μείωση του προβαδίσματος των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών.

Λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματος όπου διαμένει με την αρραβωνιαστικιά του Κάρι Σίμονς και το μωρό τους, οδηγώντας στην έναρξη έρευνας από την εκλογική επιτροπή.

Αν και ο Τζόνσον διαβεβαιώνει πως έχει πληρώσει ο ίδιος το λογαριασμό, κατηγορείται ότι κατέφυγε σε ένα δάνειο που δεν έχει δηλώσει από ένα χορηγό του Συντηρητικού Κόμματος. Την Κυριακή, οι Sunday Times έγραψαν πως το συνολικό κόστος των εργασιών στο σπίτι του ανήλθε σε περίπου 200.000 λίρες και ότι το ένα τιμολόγιο το διευθέτησε απευθείας ένας χορηγός των Τόρις, μια παροχή σε είδος που θα έπρεπε να έχει δηλωθεί στις φορολογικές Αρχές.

Η εφημερίδα έγραψε επίσης ότι ζητήθηκε από έναν άλλο χορηγό του Συντηρητικού Κόμματος να πληρώσει για την νταντά του μικρότερου γιου του Τζόνσον, Ουίλφρεντ, με το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ να απαντά με μια ανακοίνωση ότι «ο Πρωθυπουργός έχει καλύψει το κόστος κάθε φροντίδας για το παιδί του».

«Δεν με πειράζει να πληρώνω για φυλλάδια, όμως αγανακτώ να μου ζητείται να πληρώσω, προκειμένου, στην κυριολεξία, να καθαρίσει κάποιος τα οπίσθια του μωρού του Πρωθυπουργού», φέρεται να λέει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο χορηγός, που δεν κατονομάζεται.

Ως αβάσιμο κουτσομπολιό απέρριψε τις νέες καταγγελίες ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον. Ο Ντομινίκ Ράαμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως ποιος αρχικά πλήρωσε για την ανακαίνιση και είπε ότι δεν έχει «καμία ιδέα» εάν ζητήθηκε από κάποιο χορηγό να πληρώσει για τη φροντίδα του παιδιού του Βρετανού Πρωθυπουργού.

«Το τελευταίο θέμα που ρωτήσατε είναι ένα παράδειγμα κουτσομπολιού», είπε ο Ράαμπ στο Sky News και τόνισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε «ξεκάθαρος» σχετικά με τα έξοδα της ανακαίνισης του διαμερίσματος.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκοτίας εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε «σίγουρα» να παραιτηθεί, εάν η έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα δεοντολογίας.

«Πιστεύω πως οι πολίτες αναμένουν τα υψηλότερα στάνταρντ από εκείνους που κατέχουν τα υψηλότερα αξιώματα της χώρας, γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι οι πολίτες παρακολουθούν τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και περιμένουν τις απαντήσεις», είπε στο BBC ο Ντάγκλας Ρος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.