Σφίγγουν ξανά τα λουριά οι τράπεζες: Μειώνουν τα καταθετικά επιτόκια – Αυξάνουν κόστος δανεισμού

Αύξηση του κόστους δανεισμού στα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας

Σφίγγουν ξανά τα λουριά οι τράπεζες, οι οποίες περιορίζουν την παραχώρηση δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια για αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, τον Ιανουάριο οι τράπεζες περιόρισαν τη ροή νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας στα 73,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 101,6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, περιόρισαν τα νέα δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις στα 33,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 56,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, καθώς και τα νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις στα 163,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 216,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιανουάριο οι κυπριακές τράπεζες αύξησαν το κόστος δανεισμού για τα νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας στο 2,16%, σε σύγκριση με 2,12% τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα η αύξηση δεν συνδέεται με το κόστος του χρήματος, αφού την ίδια περίοδο τα επιτόκια στις νέες καταθέσεις των νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος μειώθηκε στο 0,36%, σε σύγκριση με 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι στα καταθετικά επιτόκια για τα νοικοκυριά η Κύπρος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,34%), ενώ στα δανειστικά βρίσκεται στην 9η θέση (μέσος όρος ευρωζώνης 1,82). Επίσης στις επιχειρήσεις τα επιτόκια για καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος ανήλθαν στο 0,34% (ευρωζώνη 0,06%), ενώ το κόστος δανεισμού ανήλθε στο 3,19% (ευρωζώνη 1,63%). Μάλιστα στα δάνεια των επιχειρήσεων η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση, πίσω από την Ελλάδα (4,25%) και τη Μάλτα (3,78%).

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.