Σφίγγα το ΔΝΤ για Ελλάδα

Την ετοιμότητα και προθυμία του ΔΝΤ να εξετάσει τις ιδέες, προτάσεις και κατευθύνσεις πολιτικής που επιθυμεί να λάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο» για το τρέχον πρόγραμμα.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ επιθυμεί κούρεμα των δανείων που παρείχαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, είπε: «Οπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσει κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, για όσο η Ελλάδα υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που θέλουν το ΔΝΤ να επιθυμεί να εγκαταλείψει την Τρόικα, τόνισε ότι το Ταμείο προσφέρει «υποστήριξη και βοήθεια», με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που ισχύει και σήμερα, αφού δεν καταγγελθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Για την συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είπε πως ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας», στην οποία συζήτησαν «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Και συμπλήρωσε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας, ούτε και έχουν προγραμματιστεί άλλες επαφές, ενώ διευκρίνισε πως σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις γίνονται με ευθύνη του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι μεταξύ Βαρουβάκη – Τόμσεν δεν έγινε καμία συζήτηση για αλλαγή του πλαισίου του υπάρχοντος προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν συνηθίζεται να σχολιάζεται η κάθε απόφαση της τράπεζας.

Σε ερώτημα αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης από την μεταδοτικότητα της ελληνικής κρίσης, ο Τζέρι Ράις δεν αποδέχθηκε την εκτίμηση, τονίζοντας ότι «όλα έγιναν για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερεύοντως, για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης».

Παρομοίως δεν θέλησε να δώσει την εκτίμηση για το αν η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδος θα ήταν μικρότερη στην περίπτωση που το 2010 υπήρχε διαγραφή χρέους το 2010.
«Δεν θέλω να σχολιάσω το 2010», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος αρνήθηκε να σχολιάσει επιστολή του πρώην Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ στην εφημερίδα Financial Times, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους 50% στην Ελλάδα και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy