Σφοδρές αντιδράσεις Τ/Κυπρίων για το πρωτόκολλο με την Τουρκία – «Πρωτόκολλο αφανισμού»

Φωτο: Τάσος Αναστάση

Ένα και πλέον μήνα μετά την υπογραφή του δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» το «πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους κι έτσι έγινε γνωστό, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι αυτό δεν είναι «πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας, αλλά «πρωτόκολλο εγκατάλειψης της βούλησης» των Τουρκοκυπρίων να διοικούν τον εαυτό τους, να σταθούν στα δικά τους πόδια, να γίνουν κάτοχοι «θεσμικής δομής», να επιτύχουν την ανάπτυξη της «χώρας» με πλάνο, να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, να κρατήσουν όρθιους τους επιχειρηματίες, τους καταστηματάρχες, και τους υπαλλήλους στον «δημόσιο» και τον ιδιωτικό τομέα και να κτίσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία πάνω σε σωστή βάση.


Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Έρχουρμαν απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» διερωτήθηκε: «Το διαβάσατε πριν το υπογράψετε; Αν το διαβάσατε, το καταλάβατε; Αν το καταλάβατε, σας ένοιαξε η ασυμφωνία σημαντικού μέρους του με αυτή την χώρα/αυτό τον λαό/αυτή την οικονομία; Δεν ξέρω! Μήπως είπατε ‘είναι μια σημαντική τελετή υπογραφής’ όπως πάντα και ‘να το υπογράψουμε και ούτως ή άλλως δεν θα το εφαρμόσουμε’; Ούτε αυτό το ξέρω. Όμως, όλοι γνωρίζουν πως δεν νοιάζεστε γι’ αυτήν την χώρα, αυτό τον λαό και ότι η μόνη σας έγνοια είναι η καρέκλες που κάθεστε/θα καθίσετε».

Σε δική του αντίδραση από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο γγ του ΡΤΚ, Ερντογάν Σοράκιν χαρακτήρισε το «πρωτόκολλο» ως «πρωτόκολλο αφανισμού» και εχθρικό προς τον «λαό». Ο Σοράκιν ανέφερε ότι «λέμε ξεκάθαρα όχι, όποιο και αν είναι το τίμημα».

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ επέκρινε το «πρωτόκολλο» σημειώνοντας ότι με την δημοσίευσή του έγινε αντιληπτό γιατί κρατήθηκε μυστικό από την κοινή γνώμη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.


Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρει ότι είναι αναπόφευκτο να μην «το καταπιούν» και να αποσυρθούν από την «βουλή». Επεσήμανε ότι είναι φανερό πως κάποιος είπε «ναι» σε αυτό το «πρωτόκολλο» για να παραμείνει «πρωθυπουργός», ενώ κάποιος άλλος θα προσπαθήσει να το εφαρμόσει για να μην χάσει την «πρωθυπουργία».

Προσθέτει ότι στην «συμφωνία» αναφέρεται ότι είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος για την Τουρκία η προστασία της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και η συνέχιση της «τδβκ», όμως αν κοιτάξει κανείς το περιεχόμενό της, είναι γεμάτη με «άρθρα» που αντιτίθενται σε αυτό τον θεμελιώδη στόχο.

Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, φαίνεται ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία θα επιδεινωθούν περισσότερο λόγω κάποιων άρθρων και της φιλοσοφίας της συμφωνίας. Ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία θα περάσει από την «βουλή» με την πλειοψηφία της «μη νόμιμης κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ όσο και αν φωνάξουν, όμως τα βήματα που χρειάζονται για εφαρμογή της δεν θα καταστεί δυνατό να περάσουν από την «βουλή» λόγω των θερινών διακοπών και έτσι θα εφαρμοστούν όλα με «διατάγματα» που θα εκδίδει το «υπουργικό συμβούλιο».


Απαντώντας στις επικρίσεις κατά του οικονομικού πρωτοκόλλου, ο πρόεδρος του ΚΑ και «υπουργός συγκοινωνιών και έργων», Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι «είναι μια χαρακτηριστική μας ασθένεια το να αντιτιθέμεθα στη δομική αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις». Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι «το γνωστό μέτωπο» αντέδρασε και σε αυτή την «συμφωνία», όπως κάνει με όλες τις «συμφωνίες» με την Τουρκία.

«Κατά την γνώμη τους, η ωραιότερη συμφωνία είναι η Τουρκία να παρέχει την οικονομική βοήθεια που ζητούμε χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα και χωρίς να προβάλλει καμία απαίτηση και μάλιστα να δίνει αυτά τα χρήματα ως κόστος της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας της στην Κύπρο και όχι ως βοήθεια», υποστήριξε προσθέτοντας πως δεν πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά αυτό το «γνωστό μέτωπο», διότι επιθυμία του είναι η συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο.

Είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτό το στάτους κβο, διότι ακόμα και αν η Τουρκία χρηματοδοτήσει όλα τα έργα υποδομής, ο «προϋπολογισμός» των τρεχόντων εξόδων τους παρουσιάζει κάθε χρόνο και περισσότερο έλλειμμα.


Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι στόχος τους ως «κυβέρνηση» είναι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους και γι’ αυτό εργάζονται για να κτίσουν μια «χώρα προβλέψιμη στην οποία θα μπορούν να γίνονται επενδύσεις».

Υποστήριξε ότι υπάρχουν βαθιοί και αδιάρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στην Τουρκία και την «τδβκ» και πρόσθεσε ότι με το «πρωτόκολλο» θα αυξηθεί η στήριξη και η συμβολή της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με λαϊκισμούς και ότι δεν είναι βιώσιμη η οικονομική και δημοσιονομική τους δομή στις υπάρχουσες συνθήκες. Υποστήριξε ότι βασικός σκοπός του «πρωτοκόλλου» είναι να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα στα κατεχόμενα.


Η πρόεδρος του ΚΚΑ, Μινέ Ατλί δήλωσε ότι το «πρωτόκολλο» είναι αντίθετο με το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ατλί ανέφερε ότι αν δεν συσταθεί μια ώρα αρχύτερα ένα μέτωπο που θα εμποδίσει την εφαρμογή του «πρωτοκόλλου», εκείνοι που επιθυμούν τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων θα μπορέσουν να κάνουν σήμερα αυτό που θέλουν, όχι με τα τανκ, αλλά με την βοήθεια των συνεργατών τους.

Αντιδρώντας στην πρόνοια ότι «θα διασφαλιστεί ότι οι θρησκευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται πιο αποτελεσματικά κάτω από μία στέγη σε ένα θεσμικό πλαίσιο εντός της κρατικής νομικής προσωπικότητας», η κ. Ατλί σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι κοσμική και ότι αυτό το «πρωτόκολλο» είναι αντίθετο με το «σύνταγμα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.