Σφοδρή αντίδραση της κοινωνίας στους σχεδιασμούς της Αρχιεπισκοπής για την οικία ΚορνέσιουΥπάρχουν όρια και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρέπει να ακούσει τους πολίτες ανέφερε η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, αναφορικά με το θέμα της Οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλλεγεί πέραν των 2,5 χιλιάδων υπογραφών για την προστασία του Αρχοντικού.

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Μεταφορών: Να παραμείνει μουσείο η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

ΑΚΕΛ: Ακατανόητη η επιμονή του Αρχιεπισκόπου – Ζητά ξεκάθαρη θέση από την Κυβέρνηση

 

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η κ. Μαραγκού επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία και λειτουργεί με αντιφατικό τρόπο. Κάλεσε δε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει υπόψιν του και τις απόψεις των πολιτών αυτού του κράτους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ουαί και αλίμονο αν αρχίσουν να κατεδαφίζονται μουσεία. Πρόσθεσε ότι αν συνεχίσουν κάποιοι να επεμβαίνουν ασύστολα στις αλήθειες της ιστορίας, , τότε είναι κρίμα ο τόπος.

Η Άννα Μαραγκού είπε ακόμη ότι ο πολιτισμός ανήκει σε όλους μας, σημειώνοντας η ιστορία από τον 12ο-19ο αιώνα είναι μέρος του πολιτισμού και δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί. Πρόσθεσε ότι το Εθνολογικό Μουσείο είναι ένα μουσείο στο οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι θα πει καθημερινή ζωή στον 18ο αιώνα και πως εξελίχθηκε η ιστορία.

Για πρακτική που οδηγεί τις αρχαιότητες της Κύπρου σε επικίνδυνα μονοπάτια έκανε λόγο ο Επικεφαλής του Πολιτιστικού γραφείου του ΑΚΕΛ για το θέμα της Οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Κώστας Κώστα χαρακτήρισε εξωφρενικά τα όσα γίνονται από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου.

Εξήγησε ότι η Αρχιεπισκοπή είναι ιδιοκτήτης μέρους του αρχοντικού μέσω της διαθήκης των πολλών κληρονόμων του Χατζηγεωργάκη. Πρόσθεσε ότι η κυριότητα όλων των αρχαιοτήτων με βάση τη νομοθεσία ανήκει στο κράτος και υπεύθυνο είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Είπε ακόμα ότι η Οικία δεν είναι θρησκευτικός ναός και με το να αφαιρεθούν τα εκθέματα του χώρου τότε ακυρώνεται ο χώρος.

Ο Κώστας Κώστα τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε μια ασάφεια στις πρόνοιες του νόμου. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα εγγράψει το θέμα στη Βουλή και θα ζητήσει όπως τροποποιηθεί αυτή η ασάφεια στο σύνταγμα προκειμένου το Τμήμα Αρχαιοτήτων να έχει την κυριότητα των αρχαιοτήτων και να μην επιτρέπονται οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Καρούσος: Δεν υπάρχει κάποιο άιτημα από την Αρχιεπισκοπή

Δεν υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα ή επίσημη ενημέρωση από την Αρχιεπισκοπή προς το Υπουργείο για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι το Υπουργείο θα διευθετήσει συναντήσεις με την Αρχιεπισκοπή και με τους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση του θέματος που προέκυψε μετά και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Επανέλαβε ότι η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου πρέπει να παραμείνει και να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο συνεισφέροντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια σημαντική περίοδο της ιστορίας της Κύπρου. Όπως είπε, είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος η διατήρηση του ως Εθνολογικό Μουσείο.