Σφοδρή αντιπαράθεση ΔΗΚΟ-Κυβέρνησης για τα… «3 χρόνια λάθη και σκάνδαλα»

Σφοδρή αντιπαράθεση ΔΗΚΟ-Κυβέρνησης ξέσπασε εκ νέου σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου, με αφορμή τις δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Τρία χρόνια μετά την επανεκλογή της, ο απολογισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είναι εντυπωσιακά αρνητικός» σημειώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου απάντησαν στον Νικόλα Παπαδόπουλο με κοινή ανακοίνωση τους σημειώνοντας τα εξής: 

«Το ΔΗΚΟ, που για σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητας, με την καταψήφιση των προϋπολογισμών, επεδίωξε να αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους ανέργους, και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, εν καιρώ μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης από το 1974, κατηγορεί την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδίου για την οικονομία. Την ώρα που έχουν εκταμιευθεί ήδη €100 εκ. από τα €200 εκ. για τη νέα εφάπαξ στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί και το 11ο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων για το οποίο δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα €650 εκ.

Η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της κατάφερε να στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει για 11ο μήνα τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις με έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ξεπερνούν μέχρι σήμερα το €1,6 δις. Μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα έφεραν αποτέλεσμα αφού η μείωση του εθνικού εισοδήματος στην Κύπρο το 2020, λόγω της πανδημίας, περιορίστηκε στο 5,1%, αρκετά μικρότερο από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη και περιόρισε την ανεργία κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι η Κυβέρνηση η οποία ενδυνάμωσε και ενδυναμώνει όσο καμία άλλη στο παρελθόν το κοινωνικό κράτος μέσω μιας σειράς πολιτικών. Οι δαπάνες στην υγεία έχουν υπερδιπλασιαστεί την τριετία που αναφέρεται το ΔΗΚΟ, ενώ έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η αύξηση της κατώτατης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν είναι τυχαίο που το ποσοστό κινδύνου φτώχειας που αντιμετωπίζουν άτομα ηλικίας 65 και άνω στην Κύπρο έχει μειωθεί από το 46,3% το 2008 σε 24,6% το 2019, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες μειώθηκε από το 18,1% στο 15,9%. Ούτε είναι τυχαίο που με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το διάμεσο εισόδημα των νοικοκυριών έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Δυστυχώς το ΔΗΚΟ, όχι μόνο δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρόταση για την οικονομία, αντί αυτού περιορίζεται σε επανάληψη διακηρύξεων και άνευ ουσίας ισοπεδωτική κριτική, θέτοντας παράλληλα εμπόδια σε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που προωθεί η Κυβέρνηση. Παραδείγματα η στάση που τήρησε έναντι των προϋπολογισμών και των κρατικών εγγυήσεων. Η Κυβέρνηση απαντά στον λαϊκισμό με πράξεις».

ΔΗΚΟ: «3 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΔΗΣΥ»

Τρία χρόνια μετά την επανεκλογή της, ο απολογισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είναι εντυπωσιακά αρνητικός.

Η τριετία 2018 – 2020, θα είναι για πάντα ταυτισμένη με,

 • τα λάθη στο Κυπριακό,
 • την κατάρρευση του Συνεργατισμού,
 • την κατάρρευση της μεσαίας τάξης και των ΜΜΕ,
 • την απώλεια εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας,
 • τη διαπλοκή, τη διαφθορά

και

 • τα πολλά, μεγάλα και διαδοχικά σκάνδαλα που εξέθεσαν την πατρίδα μας διεθνώς.

Στο κυπριακό, λίγες εβδομάδες πριν την Πενταμερή, που εκ της σύνθεσής της εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους, η Τουρκία προωθεί αλλαγή της βάσης της λύσης.

Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά στον εκβιασμό, είτε για αποδοχή μιας συμφωνημένης διχοτόμησης είτε για ένα τουρκικών προδιαγραφών κλείσιμο του Κυπριακού.

Με απλά λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Παράλληλα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα, με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να μην διαθέτει οποιοδήποτε σχέδιο για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης να αποδεικνύονται διαρκώς ανεπαρκή.

Η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΔΗΣΥ,
σοβαρά είναι τα προβλήματα στο κοινωνικό κράτος και απουσιάζει οποιοσδήποτε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να δίνει ελπίδα και προοπτική.

Και όλα αυτά, εξελίσσονται στο σκιά της πιο διαπλεκόμενης και διεφθαρμένης διακυβέρνησης και των αποκαλύψεων για σκάνδαλα, που  πληγώνουν την αξιοπρέπεια του λαού μας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας.

Και το χειρότερο είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του,  όχι μόνο δεν απολογούνται για αυτή την κατάσταση, για την οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη, αλλά,

 • εμποδίζουν τον έλεγχο,
 • αρνούνται τη διαφάνεια,
 • τρέμουν την κάθαρση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, παράλληλα με την προβολή των προτάσεων που καταθέτουμε  για την οικονομία, για την πάταξη της διαφθοράς και για τη στήριξη της κοινωνίας,  θεωρεί επιβεβλημένο να θυμίσει κάποια από τα πιο σοβαρά λάθη και σκάνδαλα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Ξεκινάμε σήμερα αφενός με την ραδιοφωνική προβολή των προτάσεων μας για την οικονομία και αφετέρου με την παρουσίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της καμπάνιας, «3 χρόνια λάθη και σκάνδαλα».

Το μήνυμα μας είναι σαφές:
Δεν μας αξίζει αυτή η διακυβέρνηση. Η Κύπρος, χρειάζεται αλλαγή. Την καθαρή αλλαγή που προωθεί το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ και που μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να πετύχει.

 • Για να απεμπλακούμε από απαράδεκτες παραχωρήσεις.
 • Να  προκαλέσουμε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία.
 • Να διεκδικήσουμε  σωστή λύση.
 • Για να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας για την οικονομία, την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Για να καταπολεμήσουμε τη  διαπλοκή και τη διαφθορά και να πετύχουμε τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση που ζητά η κοινωνία.

Μετά από 3 χρόνια λάθη και σκάνδαλα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, είναι σαφές πως μόνο ένα ισχυρό ΔΗΚΟ θα φέρει  την καθαρή  αλλαγή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.