«Σφραγίζονται» από το Υπουργικό οι αποφάσεις για χαλαρώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τον κορωνοϊό, Λευκωσία 25 Ιανουαρίου 2021.

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Η σύσκεψη είχε ως θέμα την εξέταση της αποκλιμάκωση των μέτρων, που τέθηκαν σε ισχύ με το lockdown, που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα επιδημιολογικής εικόνας, ενώ τέθηκαν επί τάπητος οι τομείς που θα τύχουν χαλάρωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Υγείας, Εργασίας, και Παιδείας, εκπρόσωποι του ΟΚΥΠΥ, καθώς και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας κατέθεσαν τις προτάσεις τους σε σχέση με τη σταδιακή άρση των μέτρων, τον χρονικό ορίζοντα αποκλιμάκωσης των μέτρων, την αποτελεσματική επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και για το πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων.

Τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας θα επεξεργαστεί η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η στρατηγική σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, είναι η άρση των μέτρων να γίνει σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό, προκειμένου να διατηρηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική αποκλιμάκωσης των μέτρων θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μαζί μας και τον Φεβρουάριο το 8998

Δεν έχει κλειδώσει τίποτα σε ότι αφορά τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ.

Ανέφερε ότι η επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό θα εισηγηθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκείνες τις χαλαρώσεις των περιορισμών ούτως ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε 3-4 εβδομάδες από τώρα. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι τις πρώτες δυο εβδομάδες που θα ανοίξουν πιθανώς αρκετές δραστηριότητες πρέπει να περιοριστούν λίγο οι διακινήσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι μετακινήσεις με SMS θα πρέπει να παραμείνουν. Για τα σχολεία, είπε ότι δεν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτοχρόνως. Πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες. Επίσης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς οι αριθμοί κρουσμάτων έχουν πέσει γιατί μειώθηκαν οι κοινωνικές και οικογενειακές συναθροίσεις. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει καλύτερη εικόνα και στα δημόσια νοσηλευτήρια με τα άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Για τα εμβόλια, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι βασισμένα σε γενετικές μεθόδους οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν μέσα σε έξι εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο αναγνωρίζει το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι τόσο υψηλό το ποσοστό σε ότι αφορά το νέο στέλεχος της νοτίου αφρικής αλλά και το βραζιλιανό.

Για το φάρμακο της κολχικίνης, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας είπε ότι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στα σοβαρά συμπτώματα αλλά περικόπτει περίπου 50% των διασωληνώσεων. Όπως είπε είναι ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας.