Σφυρίζουν αδιάφορα για παράνομο ψάρεμα στους τεχνητούς υφάλους

Σοβαρό πρόβλημα για τα έργα εμπλουτισμού των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών η αδιαφορία της κυβέρνησης

 

Με πλήρη αδιαφορία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις εκκλήσεις των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Η στάση αυτή όμως δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια εμπλουτισμού των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, μεταξύ των οποίων οι τεχνητοί ύφαλοι που αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας.

Όπως πληροφορούμαστε, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας προγραμματίζει περί τα μέσα Αυγούστου την πόντιση αμφορέων στον τεχνητό ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης, στοχεύοντας στον εμπλουτισμό και ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής και στην ενίσχυση του καταδυτικού ενδιαφέροντος.

Όπως όμως ξεκαθάρισε παράγοντας της τουριστικής βιομηχανίας, εάν δεν ληφθούν μέτρα αποφασιστικής αντιμετώπισης του παράνομου ψαρέματος, κανένα από αυτά τα έργα δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα.


Η καταγγελία για παράνομη αλιεία στις περιοχές στη θάλασσα που κηρύσσονται προστατευόμενες, βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης εδώ και τουλάχιστον 2 – 3 χρόνια, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει οτιδήποτε για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης περιορίζεται μέχρι στιγμής σε διαβεβαιώσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος με ενίσχυση των ελέγχων, πρακτική που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει.

Αρμόδιοι φορείς έχουν ζητήσει την εγκατάσταση συστήματος παράκτιας επιτήρησης με τη χρήση καμερών για εντοπισμό όσων εισβάλλουν στις προστατευόμενες περιοχές και παρανομούν, ωστόσο το Υπουργείο επικαλείται νομικά θέματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων, απορρίπτοντας αυτή την εισήγηση.


Αυτή η στάση όμως, σε συνδυασμό με την αδυναμία αποτελεσματικής επιτήρησης των περιοχών των θαλάσσιων υφάλων από τη Λιμενική Αστυνομία, κρατά την πόρτα της παράνομης αλιείας ανοικτή.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας προέβη και στο παρελθόν σε διαβήματα σε κρατικά τμήματα και υπουργεία για το ναυάγιο Ζηνοβία, ωστόσο όχι μόνο δεν βρέθηκε λύση, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα και στον νέο τεχνητό ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης.

Ενώπιον των αρμοδίων υπάρχουν καταγγελίες από καταδυτικές σχολές και άλλους επιχειρηματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων ότι τόσο στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του τεχνητού ύφαλου Λάρνακας, όσο και στο Ζηνοβία παρατηρείται παράνομο ψάρεμα, επιφέροντας πολύ αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη των υφάλων που αποτελούν σημαντικούς καταδυτικούς προορισμούς.


Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η πρακτική της επιτήρησης που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Ως εκ τούτου, προτάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως στο έργο του Τμήματος Αλιείας και της Λιμενικής Αστυνομίας συμβάλει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), το οποίο διαθέτει προηγμένο σύστημα παράκτιας επιτήρησης στη Λάρνακα και θα μπορούσε ενδεχομένως να αναλάβει το ρόλο του εντοπισμού παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να προβαίνει στην ανάλογη αναφορά στα αρμόδια Τμήματα. Ούτε αυτή η εισήγηση έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.