Σφυρίζουν αδιάφορα ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση για επιχειρήσεις Αγ. Νάπας-Πρωταρά

Στα διαβήματα των καταστηματαρχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά για στήριξη

Καμία ανταπόκριση υπήρξε μέχρι στιγμής από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στα διαβήματα των καταστηματαρχών των περιοχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά για έκτακτα μέτρα στήριξης. Οι σύνδεσμοι των καταστηματαρχών υπό την ΠΟΒΕΚ απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων στήριξης με πρώτο και κύριο την κήρυξη των περιοχών σε πληγείσες. Βασικό επιχείρημα είναι τα απογοητευτικά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν και η διάψευση των προσδοκιών λόγω κυρίως των πολύ μειωμένων αφίξεων από το εξωτερικό.

Η επιστολή προς τον Νίκο Αναστασιάδη στάλθηκε από τις 28 Ιουλίου 2020, αλλά, όπως ανέφεραν στη «Χ» εκπρόσωποι των οργανωμένων καταστηματαρχών, ενάμιση μήνα μετά δεν υπάρχει ακόμα καμία ανταπόκριση από το Προεδρικό. 

 

Δραματική έκκληση από την Επιτροπή Αγώνα για διάσωση

Προκειμένου να διεξάγουν συντονισμένα τον αγώνα επιβίωσης εν μέσω της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο κατ’ εξοχήν τουριστικών περιοχών του τόπου οργανώθηκαν σε Επιτροπή Αγώνα. Στις 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε διάσκεψη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε ψήφισμα των καταστηματαρχών. Ακολούθησε ευρεία συνάντηση με τοπικούς άρχοντες και βουλευτές στις 28 Αυγούστου 2020, όπου αναλύθηκαν τα τραγικά οικονομικά δεδομένα των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδιάμεσα, η Επιτροπή Αγώνα για Διάσωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου απέστειλε την εξής επιστολή ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2020 στον Πρόεδρο Αναστασιάδη:

 

«Θέμα: Η διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου και οι σύνδεσμοί της, Καταστηματαρχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά, Σύνδεσμος ΕΝΕΜΟΤΟ Αμμοχώστου και Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων Αμμοχώστου, σε συνεργασία με τους συνδέσμους ΠΑΣΙΚΑ Αμμοχώστου και ΣΙΚΑ Αμμοχώστου, ανέλαβαν αγώνα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η κάθετη πτώση του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτώνται απόλυτα οι αμιγώς τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα, με τα ενοίκια να κατέχουν την πρώτη θέση. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πλείστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, στην πτώχευση και το οριστικό κλείσιμο.

Η Επιτροπή Αγώνα, σαν πρώτο βήμα, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 23/7/2020, κινητοποίηση και δημοσιογραφική διάσκεψη στην Αγία Νάπα, στην οποία πλήθος μικρομεσαίων επιχειρηματιών εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους».

 

Ψήφισμα με αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε πληγείσα

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισυνάφθηκε ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα των συνδέσμων των μικρομεσαίων καταστηματαρχών μαζί με αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο παραμένει επίσης αναπάντητο. Το ψήφισμα υπογράφεται από τους εξής:

Νίκος Σταμάτης, Γραμματέας Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ Λάρνακας-Αμμοχώστου, Μαρία Χ” Χρίστου, Πρόεδρος Συνδέσμου Καταστηματαρχών Αγίας Νάπας, Λευτέρης Καυκαλιάς, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πρωταρά, Νίκος Στυλιανού, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πρωταρα, Ευάγγελος Κυριάκου, Πρόεδρος Συνδέσμου Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων Αμμοχώστου, Χαράλαμπος Λεξάνδρου, Πρόεδρος ΠΑΣΙΚΑ Αμμοχώστου, Βάσος Ξύδιας, Πρόεδρος ΣΙΚΑ Αμμοχώστου

Τα αιτήματα είναι τα εξής:

– Να κηρυχθούν η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς πληγείσες περιοχές. Αποτελούν ιδιάζουσες περιοχές με συγκεκριμένα δεδομένα και έχουν πληγεί σχεδόν ολοκληρωτικά με μείωση αφίξεων της τάξης του 85% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.

– Ουσιαστική μείωση των ενοικίων διά νόμου.

– Αναστολή των εξώσεων για 3 χρόνια, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν.

– Ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης με δημάρχους, κοινοτάρχες και βουλευτές της επαρχίας στις 28 Αυγούστου, οι καταστηματάρχες προειδοποίησαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε πτώχευση και οριστικό κλείσιμο και ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο για συζήτηση των αιτημάτων τους, βασικότερο εκ των οποίων είναι να κηρυχθούν οι περιοχές πληγείσες. Επίσης ζητείται ουσιαστική μείωση ενοικίων δια νόμου, αναστολή των εξώσεων για 3 χρόνια, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν και ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές.

 

Επιπτώσεις ντόμινο σε συναφείς επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία

Ο γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου, Νίκος Σταμάτης, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία παρουσιάζοντας με αριθμητικά δεδομένα τη συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής στον τόπο και κατά συνέπεια την αναμενόμενη ζημιά. Όπως είπε, η τουριστική βιομηχανία συνεισφέρει περίπου 20% του ΑΕΠ και από αυτό το ποσοστό οι τουριστικές περιοχές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου συνεισφέρουν πέραν του 30%. «Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα. Οι τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου αποτελούν σημαντικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας. Η καταστροφή ή η υποβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας της Αμμοχώστου θα πλήξει καίρια την οικονομία της Κύπρου», είπε, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν το 2021 επειδή θα έχουν πτωχεύσει.  Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η ζημιά δεν θα περιοριστεί στις επιχειρήσεις μεμονωμένα αλλά θα συμπαρασύρει συναφείς επιχειρήσεις, όπως υπεραγορές, φρουταρίες, κρεοπωλεία, τεχνικά επαγγέλματα, υπηρεσίες, ενοικιαστές οχημάτων, φωτογράφους, οδηγούς ταξί, εταιρείες λεωφορείων, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τουριστικά γραφεία και γενικά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην επαρχία.

Ο κ. Σταμάτη εξέφρασε το παράπονο των καταστηματαρχών επειδή, όπως είπε, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο ψήφισμα που στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή από τις 23 Ιουλίου και κάλεσε τους βουλευτές της επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλία.

 

Παράπονα και για Τοπικές Αρχές

Πέραν από το γενικότερο θέμα επιβίωσης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Θαλάσσιων Αθλημάτων Ψυχαγωγίας ήγειρε πρόσφατα και επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του κλάδου καταγγέλλοντας δημοτικές Αρχές αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών για νέες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, οδηγούν τον κλάδο με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, και σοβαρότατα θέματα ασφάλειας.

Ο Σύνδεσμος κατήγγειλε ότι όλες οι προτάσεις που κατέθεσε για τη λειτουργία της βιομηχανίας αγνοήθηκαν και εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση κατά Τοπικών Αρχών, κυρίως εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου και του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σε εκκλήσεις για μειώσεις στα τέλη άδειας χρήσης παραλίας.

Το κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, ήταν η απόρριψη των ενστάσεων που υπέβαλε ο Σύνδεσμος σχετικά με νέα Σχέδια Χρήσης Παραλίας που εκπόνησαν οι Τοπικές Αρχές, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν το επάγγελμα στην καταστροφή. Βασικό σημείο των ενστάσεων είναι ο ορισμός του ίδιου διαύλου για 2 και 3 επιχειρήσεις, κάτι που δημιουργεί θανάσιμους κινδύνους, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες. Μάλιστα, επί τούτου, κάνουν λόγο με δηκτικό ύφος για «φαεινή ιδέα» του Δήμου Παραλιμνίου για τοποθέτηση τριών ή και τεσσάρων επιχειρήσεων στο ίδιο σημείο της παραλίας και κατ’ επέκταση στον ίδιο δίαυλο.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας:

– Οι Τοπικές Αρχές δεν έχουν υποβάλει μελέτες καταλληλότητας και επικινδυνότητας για τα σημεία που προτείνουν και δεν έχει γίνει καμία έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών.

– Ο Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις ενστάσεις του Συνδέσμου χωρίς να εξετάσει σε βάθος τις προτάσεις των Δήμων Παραλιμνίου και Πόλης Χρυσοχούς.

– Ο Σύνδεσμος ξεκαθάρισε την πολύ μεγάλη επικινδυνότητα του σημείο «Βρύση Α» στον Πρωταρά, λόγω στενότητας χώρου, βράχων που εξέχουν από το νερό, υφάλων και κρημνώδους παραλίας, αλλά δεν εισακούστηκε.

– Δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση όταν δύο ή περισσότεροι επαγγελματίες λειτουργούν από τον ίδιο δίαυλο.

– Δημιουργείται η χείριστη εικόνα προς τους πελάτες με φαινόμενα κρακτισμού και ενοχλητικών παραινέσεων, κάτι που συνιστά παρανομία.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.