Σφυροκόπημα από Κομισιόν μετά το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων

Διαδικασίες κατά της Κύπρου για το ξέπλυμα και ακόμη δύο θέματα

Βροχή είναι οι κατσάδες από την Κομισιόν εναντίον της Κύπρου, μετά το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Η Κομισιόν άνοιξε χθες άλλα τρία κεφάλαια στα οποία η Κύπρος δεν εναρμονίστηκε ακόμη με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, παρά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Μάλιστα το ένα κεφάλαιο αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κομισιόν έβαλε την Κύπρο στο σκαμνί, προσάπτοντας στη χώρα την κατηγορία της παραβίασης δύο άρθρων της Συνθήκης της ΕΕ που αφορούν, πρώτον την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, και δεύτερον την υπονόμευση της ακεραιότητας του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας.

Μάλιστα κατηγόρησε την Κύπρο ότι το πρόγραμμα «χρυσών» διαβατηρίων ελλοχεύει κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Τα τρία νέα κεφάλαια τα οποία άνοιξε χθες η Κομισιόν είναι τα ακόλουθα:

  • Η ΕΕ έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, «επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLD5)», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται μάλιστα ότι «εάν η Κύπρος δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημειώνεται επίσης ότι η προθεσμία για μεταφορά της εν λόγω οδηγίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο παρήλθε στις 10 Ιανουαρίου 2020, αλλά «μέχρι σήμερα, οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς», όπως αναφέρεται.
  • Η ΕΕ αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ και «να ζητήσει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων», επειδή «παρέλειψε να κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών (οδηγία 2016/943)». Η οδηγία, γνωστή και ως οδηγία για το εμπορικό απόρρητο, έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 9 Ιουνίου 2018.
  • Η ΕΕ αποφάσισε να προβεί σε συστάσεις εναντίον της Κύπρου για την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στη μεταφορά των ενωσιακών κανόνων όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Το θέμα αφορά κυρίως τα επαγγέλματα του κλάδου της μηχανικής και ιδίως τους αρχιτέκτονες. Όπως αναφέρεται, η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην Κομισιόν, διαφορετικά θα λάβει αιτιολογημένη γνώμη.

ΑΚΕΛ: «Η ανευθυνότητα και η ανικανότητα έχουν όρια»

Σημειώνεται ότι το θέμα της καθυστερημένης μεταφοράς των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή σειρά νομοσχεδίων, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή μετά την εκπνοή των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.

Το ΑΚΕΛ διά του Κώστα Κώστα επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο και διεμήνυσε προς τους κυβερνώντες ότι: «Η ανευθυνότητα και η ανικανότητα έχουν όρια».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.