Η σηµασία των «δηµοτικών εκλογών» στα κατεχόµενα και το µήνυµα σε βορρά και νότο

Τα αποτελέσµατα των «δηµοτικών εκλογών» στα κατεχόµενα ήταν ενισχυτικά για εκείνες, κυρίως, τις δυνάµεις οι οποίες προσπάθησαν να αντιταχθούν στην άνευ όρων καθοδήγηση της Άγκυρας, διαµέσου φυσικά του Ερσίν Τατάρ. Η προσπάθεια κατάπνιξης της βούλησης των Τ/κ, έστω µε έµµεσο τρόπο, δεν βρήκε ανταπόκριση, γεγονός που δίνει ένα καλό µάθηµα σε όλο το νησί, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η επιτυχία των προοδευτικών δυνάµεων σε σηµαντικούς «δήµους» δείχνει ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό δεν στάθηκε η αιτία για να παραιτηθούν από τον αγώνα για επανένωση.

 

Οι «εκλογές» µάς δείχνουν ότι η προοπτική της οµοσπονδιακής λύσης παραµένει ζωντανή εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που σαφώς πρέπει να αξιοποιήσει η πολιτική ελίτ της ελληνοκυπριακής κοινότητας

 

Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ πριν δύο χρόνια σήµανε µια περίοδο εντατικοποίησης της προσπάθειας της Τουρκίας για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η προσπάθεια αυτή εκφράστηκε έντονα σε κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονοµικής και κοινωνικής ζωής της κοινότητας. Πολλοί αναλυτές θεωρούν τα αποτελέσµατα στις «εκλογές» της 25ης ∆εκεµβρίου ως την απάντηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Αµφισβήτηση του καθεστώτος Τατάρ

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, καταγράφηκαν σηµαντικές νίκες, όπως αυτή του Μεχµέτ Χαρµαντζί στη Λευκωσία. «Ο Χαρµαντζί ήταν χρόνια µαζί µε τον Μουσταφά Ακιντζί -και αυτό έχει τη σηµασία του- ενώ είναι µία χαρισµατική προσωπικότητα. Πιστεύει πραγµατικά στην οµοσπονδιακή λύση και την ειρηνική συµβίωση των δύο κοινοτήτων», είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, υπογραµµίζοντας πως αυτό είναι ένα καθαρό µήνυµα, τουλάχιστον από τη Λευκωσία, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται τις παρεµβάσεις της Άγκυρας.

Σε ό,τι αφορά την Αµµόχωστο, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ τόνισε πως είναι πολύ σηµαντικό το γεγονός ότι ο Σουλεϊµάν Ουλούτσαϊ, ο οποίος είναι µέλος του Ρεπουµπλικανικού Τουρκικού Κόµµατος, κατάφερε να κερδίσει τις «εκλογές». Στην Αµµόχωστο, είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, ήταν µία δύσκολη µάχη, ενώ δόθηκε τεράστια σηµασία από τον Ερσίν Τατάρ, κυρίως εξαιτίας της συζήτησης το τελευταίο διάστηµα γύρω από την περίκλειστη πόλη.

Κληθείς να σχολιάσει το σλόγκαν, τρόπον τινά, ότι «τα αποτελέσµατα των “εκλογών” ήταν ένα ηχηρό µήνυµα στο καθεστώς Ερντογάν», ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσµατα ήταν κυρίως ένα ισχυρό µήνυµα κατά των συνασπισµών γύρω από τον Ερσίν Τατάρ. «Συνασπισµό τον οποίο αποτελούν τρία κόµµατα, το Κόµµα Εθνικής Ενότητας, το ∆ηµοκρατικό Κόµµα και το Κόµµα των Εποίκων. Πρωτίστως, είναι µία αµφισβήτηση του καθεστώτος Τατάρ».

Χαρακτήρισε ως «ευχάριστη έκπληξη» το αποτέλεσµα στην Κερύνεια, ενώ για τη Μόρφου σηµείωσε πως µπορεί να µην κερδήθηκε η µάχη, ωστόσο καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά των προοδευτικών δυνάµεων.

«Μπορούµε να πούµε ότι αυτές οι “εκλογές” έχουν µεγάλη σηµασία, ως προς το πού πηγαίνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά κυρίως είναι και µία ένδειξη για τις επόµενες “εκλογές” για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων», υπογράµµισε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, ενώ επεσήµανε ότι ο Ερσίν Τατάρ θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να επανεκλεγεί και θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να επιβιώσει πολιτικά στα επόµενα δύο χρόνια. «Ακόµα και µετά την ανοικτή παρέµβαση της Τουρκίας για αντικατάσταση του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και στα εσωτερικά των κοµµάτων, βλέπουµε να επιβιώνει και να αυξάνεται η αντίπαλη πλευρά, αυτή της λύσης και της ειρηνικής συµβίωσης. Κάτι άλλο, επίσης πολύ σηµαντικό, είναι πως οι παρεµβάσεις που έκανε η Άγκυρα στα εσωτερικά του Κόµµατος Εθνικής Ενότητας έχουν δηµιουργήσει ρωγµές εντός του κόµµατος, αλλά και στους κύκλους της ∆εξιάς», ανέφερε ο κ. Κιζίλγιουρεκ.

Μήνυµα προς Ε/κ ότι η προοπτική της οµοσπονδιακής λύσης παραµένει ζωντανή

Σχετικά µε το µήνυµα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και το τι σηµαίνουν τα αποτελέσµατα των «δηµοτικών εκλογών» στα κατεχόµενα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράµµισε τα εξής: «Αν το δει κανείς στα πλαίσια της ιστορικότητας των γεγονότων αυτών, η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται και εκφράζει την επιθυµία της οµοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο. Επίσης, είναι σε µία µάχη υπεράσπισης της ταυτότητάς της ως µία κυπριακή κοινότητα, ενάντια στις παρεµβάσεις της Τουρκίας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να χτίσει την προσπάθεια της επίλυσης του Κυπριακού. Οι “εκλογές” µάς δείχνουν ότι η προοπτική της οµοσπονδιακής λύσης παραµένει ζωντανή εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που σαφώς πρέπει να αξιοποιήσει η πολιτική ελίτ της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Varosia1

Ι. Τσαγγάρης: Οι Τ/κ είπαν «Όχι» στο κλίµα πόλωσης που επιχείρησε να περάσει ο Τατάρ

Το σηµαντικό στοιχείο των τοπικών εκλογών των κατεχοµένων είναι ότι οι Τ/κ είπαν «Όχι» στο κλίµα πόλωσης που επιχείρησε να περάσει το Κόµµα Εθνικής Ενότητας του Τατάρ, τόνισε από πλευράς του ο δηµοσιογράφος του ΓΤΠ Ιάκωβος Τσαγγάρης.

Μιλώντας την περασµένη βδοµάδα στο ραδιόφωνο του «Άστρα», ανέφερε ότι προεκλογικά ο Τατάρ και το κόµµα του επιχείρησαν να διασυνδέσουν την ψηφοφορία µε το Κυπριακό, το εθνικό µέτωπο, τη στήριξη των κατεχοµένων από την Τουρκία, αλλά και µε το άνοιγµα της Αµµοχώστου, κάτι που, όπως εξήγησε, δεν έγινε δεκτό από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσµα, τόνισε ότι αποτελεί νίκη της τ/κ αντιπολίτευσης και ήττα των συνεργαζόµενων κοµµάτων στη λεγόµενη κυβέρνηση, που συνασπίστηκαν για να στηρίξουν κοινούς υποψηφίους, στους 18 λεγόµενους δήµους. Από αυτούς, είπε ο κ. Τσαγγάρης, πήραν τους έξι και όχι οκτώ όπως διατείνονταν. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι καταγράφεται η επικράτηση των δυνάµεων της αντιπολίτευσης στα µεγάλα αστικά κέντρα, µε µόνη εξαίρεση τον «∆ήµο» Γερολάκκου-Γκιόνελι όπου επικράτησε το κόµµα του Τατάρ.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, φαίνεται ότι υπάρχει, όπως είπε, δυσαρέσκεια του Κόµµατος της Αναγέννησης των Εποίκων, καθώς κατήγγειλε ότι οι πολιτικοί εταίροι του δεν στήριξαν τον υποψήφιό του στον «∆ήµο» Αγίου Επικτήτου-Αγίου Αµβροσίου, µε τον πρόεδρο του κόµµατος Ερχάν Αρικλί να δηλώνει ότι το θέµα θα αξιολογηθεί. Σηµειώνεται ότι το κόµµα δεν κατάφερε να εκλέξει έστω κι έναν υποψήφιο.

Αριστερή Πτέρυγα: Η τ/κ κοινότητα αντέχει απέναντι στην προσπάθεια Ερντογάν για αφοµοίωση

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων στα κατεχόµενα, η Αριστερή Πτέρυγα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η επιτυχία της Αριστεράς σε επτά «δήµους» -ιδιαίτερα στους σηµαντικούς της Λευκωσίας, της Αµµοχώστου και της Κερύνειας, δείχνει πως η αντοχή της τ/κ κοινότητας απέναντι στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν για εξισλαµισµό και αφοµοίωσή της εξακολουθεί να διατηρεί µια δυναµική που φαινόταν να αδυνατίζει και να χάνεται µε τη συνέχιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και τις αρνητικές προοπτικές για τις πολιτικές εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Τα αποτελέσµατα θα πρέπει να αποτελέσουν φάρο αντίστασης στο σκοταδισµό και στις δυνάµεις εκείνες που υπάρχουν πολιτικά από την αντιπαράθεση και το διαχωρισµό, σε ολόκληρο το νησί. Οι Τουρκοκύπριοι για ακόµη µία φορά έδειξαν το δρόµο και δεν είναι άλλος από την αντίσταση µέσα από τη συνεργασία και τη συµµετοχή στις δηµοκρατικές διαδικασίες.

Άγνοια της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά την τ/κ πολιτική ζωή

Το αποτέλεσµα των «δηµοτικών εκλογών» είναι ένα νέο µήνυµα των Τουρκοκύπριων προς την Άγκυρα και τους πολιτικούς εκπροσώπους της στα κατεχόµενα, υποστηρίζουν Τουρκοκύπριοι δηµοσιογράφοι.

Στην ενίσχυση της θέσης του ΡΤΚ, εις βάρος του ΚΕΕ και των τ/κ πολιτικών δυνάµεων που διατηρούν στενή συνεργασία µε την Άγκυρα, εστιάζει ο πρώην διευθυντής της «Γιενί Ντουζέν», ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι.

Ο αρθρογράφος της ίδιας εφηµερίδας, Ταϊφούν Τσιαγρά, σηµειώνει την άνοδο των αριστερών κοµµάτων παρότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές προβάλλονται περισσότερο τα πρόσωπα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός ότι σχεδόν οι µισοί ψηφοφόροι, ειδικά στην Κερύνεια, δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Ο δηµοσιογράφος Βατάν Μεχµέτ προβάλλει την άποψη ότι οι νέοι πολιτικοί συσχετισµοί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκαλύπτουν για µια ακόµη φορά την άγνοια της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόµενα όσον αφορά την τουρκοκυπριακή πολιτική ζωή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.