Σιγά – σιγά αγορά υπηρεσιών σε όλη την εκπαίδευση

Το δικαστήριο δικαίωσε τον αγώνα των εκπαιδευτικών στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα για επιστροφή σε μισθωτή εργασία. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται εφαρμογή της απόφασης

Εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Δεν μπορούν να λάβουν ανεργιακό επίδομα ή επίδομα ασθενείας, γονική άδεια ή άδεια ανάπαυσης

Του
Γιάννη Κακαρή

Βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη βδομάδα από την έναρξη του αγώνα διαρκείας των εκπαιδευτικών στα Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, με τους απεργούς να εκφράζουν την ετοιμότητα να συνεχίσουν μέχρι την τελική νίκη.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επιστροφή στο καθεστώς μισθωτής εργασίας, αφού με τη μετατροπή τους σε αυτοεργοδοτούμενους, η κυβέρνηση τούς στερεί βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Πριν ακόμα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επιμορφωτικά ινστιτούτα δημιουργήθηκαν για ενίσχυση της εκπαίδευσης των χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας. Σήμερα φτάσαμε να λειτουργούν 14 Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

Μέχρι το 2013 οι εργαζόμενοι εργάζονταν με τη μορφή της μισθωτής εργασίας. Μάλιστα, το 2012 επειδή το κράτος δεχόταν εξωτερικές πιέσεις ότι το Υπουργείο Παιδείας αριθμούσε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, δημιουργήθηκε ο οργανισμός ιδιωτικού δίκαιου με την ονομασία Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ), με πρόεδρο τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως εξηγεί στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, «κερδίζοντας τις εκλογές το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η πρώτη της πολιτική πράξη ήταν μέσα σε ένα βράδυ να καταργήσουν το ΙΔΑΒΕΠ και να ανακοινώσουν ότι οι εργαζόμενοι πλέον θα εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών αντί υπό το καθεστώς μισθωτής εργασίας».

Υπό το καθεστώς του εκβιασμού, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να υπογράψουν αυτό το συμβόλαιο αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει άλλα εισοδήματα. Τότε, οι συντεχνίες επεσήμαναν ότι επιφυλάσσουν όλα τα νόμιμα και νομικά δικαιώματα των εργαζομένων, ως εκ τούτου ΣΕΚ και ΠΕΟ προσέφυγαν στα δικαστήρια με διαφορετικές διαδικασίες.

Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ το 2013 καταχώρισε αγωγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, συμβολικά, με τέσσερις εργαζομένους διαφορετικών προγραμμάτων. Η αγωγή της δικαιώθηκε μετά από πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολούθησε η ΣΕΚ, ωστόσο οι εργαζόμενοι παρέμειναν ενωμένοι.

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά της απόφασης της κυβέρνησης να μετατρέψει την απασχόληση από μισθωτή εργασία σε αγορά υπηρεσιών και ζητούσε από την κυβέρνηση να διορθώσει την απόφασή της.

Όπως σημειώνει ο Σ. Τούλουπος, «δυστυχώς παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι άμεσα υλοποιήσιμες, η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε και προχώρησε με έφεση». Σημείωσε ότι έπρεπε να υλοποιηθεί η απόφαση και αργότερα αν κερδίσει η κυβέρνηση την έφεση να επαναφέρει το καθεστώς εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα υλοποιούσε την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

Παρ’ όλα αυτά, τα συμβόλαια μεγάλης πλειοψηφίας, από το σύνολο των 5.000 εργαζομένων, λήγουν σύντομα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να τους ζητά όπως υπογράψουν νέα συμβόλαια με τα οποία οι εκπαιδευτικοί θα είναι και πάλι αυτοεργοδοτούμενοι. Έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νομικό κεκτημένο.

Αγώνας χωρίς επιστροφή

Ο αγώνας των εργαζομένων στα Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, για επαναλειτουργία του ΙΔΑΒΕΠ, δεν έχει επιστροφή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τούλουπος, «φτάνει πια η εκμετάλλευση. Καταλαβαίνουμε και τα παιδιά και τους γονείς, όμως θεωρούμε ότι είναι η ώρα να συνταχθούμε όλοι μαζί για να δημιουργηθεί η αναγκαία πίεση προς την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα. Αν δεν το λύσουμε τώρα, θα το μεταφέρουμε στην επόμενη σχολική χρονιά και έχουμε τη δυνατότητα και τη μεθοδολογία να κρατήσουμε ζωντανό τον αγώνα μας μέχρι το τέλος. Είναι ένας αγώνας χωρίς επιστροφή».

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Τούλουπο, η απεργία «που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και διατηρείται τόσες μέρες με τον ίδιο παλμό και τη συμμετοχή να αυξάνεται, δεν μπορεί παρά να επιτύχει το σκοπό της. Ο σκοπός της είναι να πειστεί η κυβέρνηση να κάτσει σοβαρά και υπεύθυνα να σκεφτεί το ζήτημα».

Στην απεργία συμμετέχει το 95% των εργαζομένων, με τους απεργούς να πραγματοποιούν καθημερινά δραστηριότητες σε όλες τις επαρχίες, με αποκορύφωμα τη συναυλία που έγινε την Παρασκευή στην Πλατεία Φανερωμένης.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσει ο αγώνας τους, αλλά θα εξελίσσεται με διάφορες μορφές πάλης. Ήδη οι εκπαιδευτικοί έχουν αρνηθεί να δώσουν βαθμολογίες και αξιολογήσεις, ενώ δεν θα κάνουν εξετάσεις στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Το Υπουργείο προσπάθησε να βρει αντικαταστάτες, αλλά δεν τα κατάφερε και τις ακύρωσε μεταφέροντάς τις τον Σεπτέμβρη. Επίσης, το Μουσικό Σχολείο Πάφου έχει ακυρώσει τις εκδηλώσεις του. «Αυτές τις μορφές πάλης θα τις κρατήσουμε», επεσήμανε ο κ. Τούλουπος.

Σημείωσε ότι «όλες οι ανησυχίες της κυβέρνησης, θεσμικές και νομικές, είναι απαντημένες από μέρους μας, απλώς εκκρεμεί η πολιτική απόφαση».

Οι σημερινές εργασιακές συνθήκες

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν διάρκεια 6-7 μήνες το χρόνο, επομένως οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα για τους υπόλοιπους 5 μήνες. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τους έχει μετατρέψει σε αυτοεργοδοτούμενους, τους στερεί το δικαίωμα να έχουν μια σειρά από βασικά εργασιακά δικαιώματα. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Με το σημερινό καθεστώς, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποταθούν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έτσι δεν μπορούν να λάβουν ανεργιακό επίδομα για τους μήνες που δεν εργάζονται. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά ταμεία, ούτε επίδομα ασθενείας, ούτε γονική άδεια, ούτε άδειες ανάπαυσης.

Παντού αγορά υπηρεσιών…

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση της αγοράς υπηρεσιών σε όλη την εκπαίδευση, όπως επεσήμανε ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ στη «Χαραυγή».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «εμείς καταλαβαίνουμε ότι μέσα στα πλάνα τους είναι να επεκταθεί η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση, και στο πρωινό σχολείο».
Όπως είπε, ακούγονται πληροφορίες ότι μέσα από ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Δράσε», η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τις πρωινές αντικαταστάσεις με την αγορά υπηρεσιών στα ξενόγλωσσα σχολεία, στα προπαρασκευαστικά προγράμματα κ.ά.
Όλα τα δεδομένα και σύμφωνα με την εμπειρία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο «σταδιακά και διαχρονικά η Παιδεία να είναι με αγορά υπηρεσιών» , σημείωσε ο Σάββας Τούλουπος.

 

Συγκινητική στήριξη στον αγώνα από μαθητές και εκπαιδευτικούς

 

Οι απεργοί καταλαβαίνουν την ανησυχία των γονέων, με τον ΓΓ της ΠΑΣΕΥ να μεταφέρει μέσω της εφημερίδας μας, την αγωνία και τον πόνο που έχουν οι συμμετέχοντες στην απεργία για τα παιδιά. Ωστόσο, τα δίκαια αιτήματα των απεργών έφεραν τη συγκινητική υποστήριξη από τους μαθητές και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, σύμφωνα με τον Σάββα Τούλουπο, στέκει στο πλάι των εκπαιδευτικών. Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα από τα πολλά περιστατικά στήριξης, που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στους απεργούς. Όπως είπε, μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν μια διευθύντρια σχολείου στο Παραλίμνι, μόλις σχόλασε, ταξίδεψε στη Λευκωσία για να υποστηρίξει τον δίκαιο αγώνα αυτών των ανθρώπων. Όπως είπε, «δεν μπορεί να δεχτεί το γεγονός ότι εργάζεται στον ίδιο χώρο με μία κοπέλα που ήταν μαθήτριά της και η οποία αναγκάζεται να εργαστεί σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Με την αγορά υπηρεσιών χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο αυξάνει τις απαιτήσεις του». Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα τους Στον δίκαιο αγώνα των απεργών μπορεί ο καθένας να συμβάλει και είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε έμπρακτα τη συναδελφική μας αλληλεγγύη.

Για αυτό όποιος μπορεί, ας κάνει εισφορά για ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης των απεργούντων εκπαιδευτικών, στον πιο κάτω λογαριασμό: IBAN: CY92 0020 0195 0000 2035 6354 [Τράπεζα Κύπρου] με τη λέξη ΕΙΣΦΟΡΑ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy