Σύγχρονο χρωματογράφο απέκτησε το Γενικό Χημείο

Νέο, σύγχρονο Υγρό Χρωματογράφο συνδεδεμένο με Φασματογράφο Μάζας με υψηλή διακριτική ικανότητα (LCQ. ToF) για αναλύσεις ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών απέκτησε το Γενικό Χημείο του κράτους.

Τον εξοπλισμό, που αποτελεί δωρεά της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου προς το Υπουργείο Υγείας, παράδωσε σήμερα στον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Γενικού Χημείου, Πόπης Κανάρη.

Παραλαμβάνοντας τον Φασματογράφο Μάζας ο κ. Πατσαλής εξέφρασε ευχαριστίες προς τον ΟΠΑΠ Κύπρου για την διαχρονική στήριξη του Υπουργείου Υγείας ενώ αναφερόμενος στο έργο του Γενικού Χημείου τόνισε ότι τα νέα συνθετικά ναρκωτικά χρειάζονται πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό για τον εργαστηριακό εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους. “Οι υψηλές δυνατότητες που ο Φασματογράφος Μάζας προσφέρει, με την υψηλής διακριτική ικανότητα για αναλύσεις ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών, θα υποβοηθήσει το πολύ σημαντικό έργο που το Γενικό Χημείο του Κράτους επιτελεί προς όφελος της οργανωμένης Πολιτείας στη μάχη κατά της μάστιγας των ναρκωτικών”, σημείωσε, λέγοντας πως ο εξοπλισμός είναι αξίας 330.000 ευρώ.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους, συνέχισε ο κ. Πατσαλής, παράγει πολυσχιδές έργο και έχει καταλυτικό ρόλο στον τομέα αυτό. Έχοντας διττό ρόλο, πρόσθεσε, παρέχει από τη μια, στήριξη προς την Αστυνομία για εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας, διακίνησης και χρήσης των ναρκωτικών, αναλύοντας όλα τα αστυνομικά τεκμήρια δηλαδή τα κατασχεθέντα δείγματα από την ΥΚΑΝ. Και από την άλλη, μέσω των αναλύσεων που το Γενικό Χημείο του Κράτους διενεργεί, είπε, παρέχει ουσιαστικά στοιχεία ως προς τα είδη των ναρκωτικών, τη φύση των ναρκωτικών και τις ποσότητες τους στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης. Η στήριξη αυτή, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι και νομοθετική, κατέληξε ο Υπουργός.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης δήλωσε ότι η απόφαση να προσφέρουν το ποσό των 330.000 ευρώ για την αγορά του εξοπλισμού εντάσσεται στη διαχρονική στήριξη του οργανισμού στα θέματα της υγείας και λήφθηκε ύστερα από τη μελέτη όλων των δεδομένων που καταδεικνύουν το πρόβλημα τν συνθετικών ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό των ΗΕ κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος, είπε, τα συνθετικά ναρκωτικά πέρασαν μπροστά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη για να είναι σήμερα ο δεύτερος τύπος ναρκωτικών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Σύμφωνα επίσης, πρόσθεσε, με στοιχεία που δίνει η ΕΕ οι νέες ουσίες οι οποίες μιμούνται τα αποτελέσματα των παραδοσιακών παράνομων ναρκωτικών κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος με το ποσοστό χρήσης τους από τους νέους στις χώρες της Ευρώπης να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 16%. “Το γεγονός αυτό πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο, σε μια περίοδο μάλιστα, τρωτή σε όλους εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στην αύξηση αναζήτησης και χρήσης ναρκωτικών από τους νέους”.

Η Γενική Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, Πόπη Κανάρη αναφέρθηκε στην εργασία του χημείου με 21 εργαστήρια, μεταξύ των οποίων το εργαστήριο δικανικής χημείας και τοξικολογίας που μόνο το 2014 έχει ερευνήσει 4.296 δείγματα σταλμένα από την Αστυνομία για ναρκωτικά, άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, εμπρησμούς, δακρυγόνα κ.ά. Το 71% της εργασίας του, σημείωσε, αφορά ναρκωτικά. Η κ. Κανάρη πρόσθεσε ότι τα νέα συνθετικά ναρκωτικά έχουν υψηλή δραστικότητα – 350 είδη υπάρχουν στην Ευρώπη σημείωσε – με σοβαρές συνέπειες όπως καρδιακά προβλήματα και θάνατο. Απαιτείται, ανέφερε, χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και πιο ευαίσθητων μεθόδων για την ανίχνευση τους, ακόμα και νομοθετική ρύθμιση ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην γενική νομοθεσία που περιλαμβάνει και τα νέα συνθετικά ναρκωτικά. Το Γενικό Χημείο, είπε, έχει επίσης έτοιμο το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ναρκωτικών και ευχήθηκε σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και το ναρκοτέστ με την ίδια μέθοδο που γίνεται το αλκοτέστ.

Στην Κύπρο, σημείωσε, υπάρχει αύξηση των θυμάτων από ναρκωτικά το 2014 ενώ εντοπίστηκαν δύο παράνομα εργαστήρια παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.