Σιγή ιχθύος από ΟΚΥπΥ για τις μαίες στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Ουδέν σχόλιο για τις σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνη πρακτική στη Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική

 

Σιγή ιχθύος τήρησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών μέσω της εφημερίδας μας για τη λειτουργία της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Όπως γράψαμε χθες, ο ΟΚΥπΥ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη κλινική για εισαγωγή άλλων περιστατικών αντικανονικά, όπως καταγγέλλουν γνώστες της κατάστασης, αφού οι μαίες καλούνται να χειρίζονται ιατρικές καταστάσεις για τις οποίες δεν διαθέτουν εξειδίκευση. Ο ΟΚΥπΥ παραδέχθηκε στην εφημερίδα μας ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτό γίνεται μόνο εκτάκτως σε περιπτώσεις έλλειψης κλινών. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση ανώνυμων καταγγελιών για δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται από την εισαγωγή περιστατικών που δεν σχετίζονται με τη γυναικολογία και τη μαιευτική, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τήρησε στάση σιωπής.

Όπως γράψαμε χθες, η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε εκτάκτως την περίοδο της πανδημίας, αλλά δυστυχώς παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, όπως ανέφεραν στη «Χ» έγκυρες πηγές. Αυτό όμως δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό και τούτο επειδή οι μαίες δεν είναι εκπαιδευμένες για να χειρίζονται περιστατικά εκτός από τοκετούς. Υπάρχει μάλιστα και νομικό ζήτημα, όπως μας αναφέρθηκε, αφού η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που εξασφαλίζουν οι μαίες από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αφορά αποκλειστικά την άσκηση της μαιευτικής και μάλιστα κατατάσσονται σε ξεχωριστό μητρώο σε σχέση με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν εισαχθεί στη Γυναικολογική – Μαιευτική της Λάρνακας διάφορα παθολογικά περιστατικά εκ των οποίων μάλιστα το ένα καρδιολογικό περιστατικό κατέληξε σε θάνατο του ασθενούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. «Ζητούν από τις μαίες να κάνουν ανάταξη καρδιάς, κάτι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο. Έχουμε γίνει πολυκλινική. Αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από τους θαλάμους για να χειριστούμε τοκετούς και αφήνουμε ασθενείς να κτυπούν τα κουδούνια και να μην τους απαντά κανείς» ανέφερε στην εφημερίδα μας γνώστης της κατάστασης.

Νέες δυνατότητες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Στο μεταξύ, χθες, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου μετά την επέκταση και αναβάθμισή του. «Μετά την ολοκλήρωση των φάσεων επέκτασης, το νοσοκομείο εξοπλίζεται για να καλύπτει με περισσότερη επάρκεια τις ανάγκες των κατοίκων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου», σημείωσε ο Οργανισμός προσθέτοντας ότι με την πρόσφατα ολοκληρωμένη επέκταση, προστέθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου συνολικά 54 νέες κλίνες και μαζί με αυτές που βρίσκονται στον 2ο και 3ο όροφο ενσωματώθηκαν και όλοι οι απαραίτητοι υποστηρικτικοί χώροι που εξυπηρετούν τους ασθενείς και το προσωπικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy