ΣΥΚΑΛΑ: Ερωτηματικά για τη διαχείριση της περιουσίας της Λαϊκής

Ένα και πλέον μήνα από τις γνωστές καταγγελίες και παραιτήσεις της πρώην Διαχειρίστριας της Λαϊκής και μελών της Αρχής Εξυγίανσης και Διοικητικών Συμβούλων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αλλά και μετά από τις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που εξέτασε το ασυμβίβαστο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας (περιουσία των Πιστωτών της Λαϊκής) συνεχίζουν να τυγχάνουν διαχείρισης με τρόπους που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Καταγγέλλουμε δημόσια την Πολιτεία, σημειώνουν, που αδρανεί να διορθώσει τα κακώς έχοντα με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να εξανεμίζονται αξίες περιουσιακών στοιχείων και να βάζουν σε κίνδυνο τις νομικές διαδικασίες εναντίον των κατηγορουμένων σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της Λαϊκής στον ουσιώδη χρόνο.

Αναφέρει πως σύμφωνα με τον Κυριακάτικο Τύπο, εκείνοι οι οποίοι πρωτοστατούσαν στη προώθηση των αγωγών εναντίον των υπευθύνων για την κατάντια της Λαϊκής, είναι σήμερα κατηγορούμενοι για θέματα που δεν είναι σχετικά με τις προαναφερθείσες αγωγές και ο δημοσιογράφος διερωτάται κατά πόσον πρόκειται περί σύμπτωσης.

“Ο ΣΥΚΑΛΑ δεν έχει στοιχεία για να απαντήσει τέτοιο ερώτημα, το ερώτημα όμως παραμένει βασανιστικό αφού το όλο θέμα των αγωγών, εδώ και καιρό, καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Η κυπριακή Γενική Εισαγγελία ζήτησε από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές την συνδρομή τους για προώθηση των εκκρεμουσών υποθέσεων. Καμιά ανταπόκριση ούτε σε αυτό τον τομέα, εξ’ όσων γνωρίζουμε”, προστίθεται.

Ως πιστωτές της Λαϊκής και ιδιοκτήτες των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων, συνεχίζει η ανακοίνωση, ζητήσαμε επανειλημμένα και διεκδικήσαμε και νομικά την απόδοση της διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές (ιδιοκτήτες) της Λαϊκής. “Προσκρούσαμε και συνεχίζουμε να προσκρούουμε στην άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας / Αρχής εξυγίανσης. Γιατί άραγε;”, διερωτώνται.

Σε κανένα μέρος του κόσμου, σημειώνεται, το Κράτος οικειοποιήθηκε τις αποταμιεύσεις των πολιτών του, ιδιαίτερα μετά από ρητή εγγύηση του Κράτους για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα της Κρατικής Τράπεζας (Λαϊκής) στην οποία ευρίσκονταν αυτές οι αποταμιεύσεις.

“Εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν στους ελεγκτές της Λαϊκής Τράπεζας, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επιστολής του Υπουργού Οικονομικών προς τους ελεγκτές της Λαϊκής για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν την συνέχιση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας σαν δρώσας οικονομικής μονάδας (going concern). Μετά από τις πιο πάνω εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις (και πολλές άλλες στις οποίες αναφερθήκαμε προηγούμενα) το κράτος αδιαφορεί και συμπεριφέρεται ως απλός θεατής, σημειώνεται.

Ο ΣΥΚΑΛΑ καλεί τέλος, για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Οικονομικών, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπως επιληφθούν των σοβαροτάτων αυτών θεμάτων που προκύπτουν από τα δικά τους ευρήματα και να τροχοδρομήσουν επί τέλους λύσεις, έστω και δύο χρόνια μετά από το έγκλημα που διαπράχτηκε για το οποίο οι «κουρεμένοι» πολίτες δεν φέρουν καμιά ευθύνη.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy