Σηκώνουν μανίκια οι κοινωνικοί εταίροι για θέσπιση κατώτατου μισθού

Ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να επηρεάσει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα επισήμανε ο Διευθυντής του τμήματος εργασιακών σχέσεων ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, με αφορμή την αυριανή συζήτηση του θέματος στο προεδρικό και επισημαίνοντας ότι για τον καθορισμό του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής, η αγορά εργασίας, η παραγωγικότητα και  η ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: 


Ποιος είναι ο κατάλληλος εθνικός κατώτατος µισθός για την Κύπρο

Είπε ότι στην αυριανή σύσκεψη θα συζητηθεί το ύψος του κατώτατου μισθού και εκτίμησε ότι εάν θα είναι πολύ ψηλός η επιχείρηση θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές της για να αντεπεξέλθει, οπότε θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός ή θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους.

Ο κύριος Μιχαήλ διαφώνησε με την εκτίμηση των συντεχνιών ότι υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα, υποστήριξε, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τις νομοθεσίες και για το ωράριο και για τις υπερωρίες. Οι μισθοί που δίνονται τώρα είναι εκείνοι που βοηθούν μια επιχείρηση να επιβιώσει, επισήμανε.  Δεν μπορούν, τόνισε, όλες οι επιχειρήσεις να επωμισθούν τον ίδιο κατώτατο μισθό. Διαφορετικά είπε, οι μισές επιχειρήσεις θα κλείσουν. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη κατώτατος μισθός για κάποια επαγγέλματα, όπως και για τα ωράρια εργασίας και τις υπερωρίες.


De1Yeoexkaayovu

Ανέφερε ακόμη  ότι ο πληθωρισμός που υπάρχει τώρα είναι εισαγόμενος και προέβλεψε ότι η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο θα επιδεινωθεί πριν ρυθμιστεί.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αναβαθμίζεται με βάση την ΑΤΑ

Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό δεν είναι μια συζήτηση που αφορά μόνο ένα αριθμό τόνισε στον ΑΣΤΡΑ η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εξηγώντας ότι θα πρέπει να τεθεί το βασικό πλαίσιο για όσους εργαζόμενους δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις αλλά για εκείνους που έχουν θα πρέπει να ισχύσουν οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί.


Πρόσθεσε ότι πρέπει να ορισθεί για πόσες ώρες θα είναι ο κατώτατος μισθός και ποιες θα είναι οι υπερωρίες. Τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αναβαθμίζεται με βάση την ΑΤΑ. Τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός θα συμβάλει στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε μια εποχή που βιώνουμε απορρύθμιση τους, καθώς, όπως σημείωσε, τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί στο 44% και οι μισθοί μόνο κατά  6%.

Η κυρία Χαραλάμπους τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δυο κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Πρέπει, είπε, να  γίνουν ενέργειες ώστε να μην επηρεαστεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομία και να μην επηρεαστεί η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων λόγω του ράλι τιμών.

N3C0377

Σημείωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον περιορισμό από την κυβέρνηση των αναπτυξιακών έργων (διαβάστε ΕΔΩ) Αν γίνει κάτι τέτοιο, είπε, τότε η οικονομία θα στηρίζεται μόνο στον ευάλωτο τομέα του τουρισμού. Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη λήψη μέτρων για την ακρίβεια.


ΓΓ ΣΕΚ: Ανάγκη καλύτερης εφαρμογής των μηχανισμών ελέγχου

Η διαδικασία εφαρμογής κατώτατου θα συμβάλει στην άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υπάρχει στον εργασιακό τομέα και την ίδια στιγμή θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους και την εργοδοτική πλευρά χωρίς να απειλήσει εργασιακές θέσεις, εκτίμησε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.  δεν απειλεί θέσεις εργασίας.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης του θεσμού της ΑΤΑ ως του μόνου εργαλείου για αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους εργαζόμενους, αλλά και της θέσπισης του κατώτατου μισθού. Ο κύριος Μάτσας επισήμανε την ανάγκη καλύτερης εφαρμογής των μηχανισμών ελέγχου.


Andreas Matsas

Τόνισε ότι τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης είχαν διαφανεί πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Ταυτόχρονα ο κύριος Μάτσας ανέφερε ότι υπάρχουν εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας καθώς και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.