Γιατί σηκώθηκαν όρθιοι οι πίθηκοι;

Νέα ευρήµατα για την εξέλιξη των πιθήκων πριν από 21 εκατοµµύρια χρόνια

Μια νέα µελέτη, µε επικεφαλής επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Μίσιγκαν, αποκαλύπτει σηµαντικά εξελικτικά στοιχεία για τους πιθήκους και για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν πριν από 21 εκατ. έτη. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έναν απολιθωµένο πίθηκο 21 εκατοµµυρίων ετών που ονοµάζεται «Morotopithecus» και οι επιστήµονες διαπίστωσαν ότι οι πρώιµοι πίθηκοι της εποχής εκείνης έτρωγαν φύλλα και ζούσαν σε ένα εποχιακό δάσος µε ανοιχτές χλοερές εκτάσεις και όχι σε πυκνά δάση µε θόλο, όπως υπήρχε η πεποίθηση µέχρι σήµερα.

Η συγκεκριµένη µελέτη µε επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο και καθηγήτρια στο Τµήµα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστηµίου του Μίσιγκαν, Λάουρα ΜακΛάτσι, επικεντρώνεται σε µια τοποθεσία 21 εκατοµµυρίων ετών που ονοµάζεται τοποθεσία Moroto στην ανατολική Ουγκάντα.

Η πρώτη ένδειξη ότι αυτοί οι αρχαίοι πίθηκοι έτρωγαν φύλλα ήταν στους γοµφίους τους, καθώς ήταν πολύ «κορυφοειδείς», όπως οι γοµφίοι που χρησιµοποιούνται για το σχίσιµο ινωδών φύλλων. Αντίθετα, οι γοµφίοι που χρησιµοποιούνται για την κατανάλωση φρούτων είναι συνήθως πιο στρογγυλεµένοι, σύµφωνα µε την κα ΜακΛάτσι. Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν το οδοντικό σµάλτο των πιθήκων και άλλων θηλαστικών που βρέθηκαν στο ίδιο στρωµατογραφικό επίπεδο, καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι οι πίθηκοι και τα άλλα θηλαστικά έτρωγαν φυτά που είχαν υποστεί πίεση νερού και τα οποία είναι πιο συνηθισµένα σε ανοιχτά δασικά περιβάλλοντα ή δασικά περιβάλλοντα µε χορτάρι.

Η έρευνα, που δηµοσιεύεται στο περιοδικό Science, δεν ρίχνει λοιπόν µόνο φως στην προέλευση των πιθήκων, αλλά ανατρέπει και τις γνώσεις µας για την προέλευση των δασικών εκτάσεων. Παλαιότερα οι ερευνητές πίστευαν ότι η Ισηµερινή Αφρική κατά τη διάρκεια του πρώιµου Μειόκαινου ήταν πυκνά καλυµµένη µε δάση και ότι οι ανοιχτές δασικές εκτάσεις και οι εκτάσεις που καλύπτονταν µε χορτάρι εµφανίστηκαν µόλις 7-10 εκατοµµύρια χρόνια πριν. Αντίθετα, µε την παρούσα έρευνα η εξέλιξη αυτή τοποθετείται στα 21 εκατοµµύρια χρόνια πριν.

Σε δεύτερη µελέτη χρησιµοποιείται ένα σύνολο περιβαλλοντικών στοιχείων για να ανακατασκευαστεί η δοµή της βλάστησης σε εννιά θέσεις όπου βρέθηκαν απολιθώµατα πιθήκων σε όλη την ανατολική Ισηµερινή Αφρική κατά τη διάρκεια του πρώιµου Μειόκαινου, συµπεριλαµβανοµένης της θέσης Moroto. Αποκαλύφθηκε ότι το γρασίδι ήταν παντού κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονικής περιόδου, όπως δηλώνει ο Τζον Κίνγκστον, βιολογικός ανθρωπολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τµήµα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστηµίου του Μίσιγκαν.

Πώς εξελίχθηκαν οι «πρόγονοί» µας

Οι µελέτες σχετικά µε την εξέλιξη των πιθήκων είναι συνεχείς από τη στιγµή που σύµφωνα µε την κρατούσα θεωρία ο άνθρωπος κατάγεται από αυτούς και έτσι κάθε νέο στοιχείο στην ιστορία της εξέλιξης αυτών των ζώων συνδέεται έµµεσα ή και άµεσα µε εµάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy