“Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 έχει θετικά στοιχεία αλλά πολλές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν. Αρχικά οι συνέργειες μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα μετατρέπουν πολλές φορές την έρευνα σε εργαλείο των μεγάλων εταιρειών καθώς οι πολυεθνικές προωθούν την έρευνα βάσει των δικών τους συμφερόντων. Αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε να δοθεί έμφαση στην έρευνα για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Αναμένουμε πως μέσα από την συζήτηση και με τις πιέσεις που θα ασκήσουμε ως Ευρωκοινοβούλιο θα το επιτύχουμε αυτό καθώς και την αύξηση του κονδυλίου που θα δοθεί για την έρευνα ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”. Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, προς τον Επίτροπο Ενέργειας, Κ. Μοέδας, ενώπιον και της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου.

Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα έρευνας, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε την αντίθεση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην πρόταση για χρηματοδότηση της έρευνας στον στρατιωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, η πρόταση αυτή θα οδηγεί στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ένωσης με καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς. Επίσης υπενθύμισε πως πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020 χρηματοδοτούνται δυστυχώς και φορείς που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα, π.χ. φορείς του Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Όσον αφορά την πρόσβαση στην χρηματοδότηση ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως πρέπει να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη μέλη θα έχουν ισότιμη πρόσβαση, κάτι που δεν ισχύει σήμερα και πως πρέπει να στηριχτούν ιδιαίτερα οι πολύ μικρές και ΜμΕ ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν όλα τα οφέλη των προγραμμάτων του Ορίζοντα 2020.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ώστε, μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020 να προωθηθεί η έρευνα για στήριξη της πραγματικής οικονομίας για κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.