Συλικιώτης: Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με σπάνια νοσήματα

“Σήμερα η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Επίσης συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν!”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ν. Συλικιώτης στο Εθνικό συνέδριο της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων.

Απόσπασμα από το χαιρετισμό

Η ζωή με ένα σπάνιο νόσημα αλλάζει εντελώς και γίνεται ένας διαρκής αγώνας αντιμετώπισης πολλαπλών δυσκολιών και δυσάρεστων συναισθημάτων. Στόχος μας λοιπόν είναι να πορευτούμε μαζί στον αγώνα για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για ανάπτυξη μιας κοινωνίας που να στηρίζει τα άτομα με σπάνιες ασθένειες και για δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ασθενών! Γιατί όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές δεν πρέπει να αποδεχόμαστε καμία έκπτωση.

Όλα τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν στους πολίτες τους ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Στην Κύπρο, ένα ουσιαστικό βήμα για στήριξη των ατόμων με σπάνια νοσήματα έγινε τον Μάρτιο του 2012 όταν δημιουργήθηκε η Εθνική Στρατηγική για μια ολιστική αντιμετώπιση των σπανίων νοσημάτων. Ωστόσο οι πολιτικές λιτότητας που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια δεν επέτρεψαν να εφαρμοστούν οι βασικές πτυχές της Εθνικής Στρατηγικής.

Σήμερα η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Επίσης συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν!

Παλεύουμε λοιπόν ώστε να υιοθετηθούν πολιτικές ολιστικής αντιμετώπισης των σπάνιων νοσημάτων που να προωθούν: α) Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, β) Δωρεάν ποιοτική φροντίδα υγείας και παροχή σύγχρονων θεραπειών βάσει των αναγκών κάθε ασθενή, γ) Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα, δ) Παροχή κάθε αναγκαίας φροντίδας –π.χ. κατ’ οίκον φροντίδα, ψυχοκοινωνική στήριξη, κοινωνική στήριξη, φυσικοθεραπεία. Την ίδια στιγμή εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί το ΓΕΣΥ, ως βασικότερη προϋπόθεση για να έχουν και οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα ποιοτική νοσηλεία.
Στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έχουμε ως προτεραιότητα την στήριξη των ατόμων με σπάνιες παθήσεις. Με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών, επιδιώκουμε μεταξύ άλλων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις σπάνιες παθήσεις και την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο της έρευνας για την διάχυση της γνώσης σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις αλλά και για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Ένα βασικό μας αίτημα είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία όσον αφορά τις σπάνιες ασθένειες και την ανάπτυξη των ορφανών φαρμάκων. Πρόσφατα κατά τη συζήτηση της έκθεση με τίτλο «Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης -Μία υγεία» κατέθεσα ως εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τροπολογία ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα και καινοτομία όσον αφορά τις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα. Δυστυχώς η πρόταση δεν υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.
Συνεχίζουμε όμως τον αγώνα με κάθε μέσο. Γιατί η υγεία πρέπει να πάψει να είναι προνόμιο των λίγων και να διασφαλιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.