Για σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας μίλησε στην ΚΣ ΟΑΣΕ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Για σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας, που διαφάνηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και Βουλευτής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία συμμετέχει στις εργασίες σεμιναρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με θέμα «Ο ρόλος του ΟΑΣΕ και της ΚΣ ΟΑΣΕ στη μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», που άρχισε την Παρασκευή στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα για τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν του τεράστιου ανθρωπιστικού του αντικτύπου, έχει καταδείξει σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας. Εξέφρασε δε ιδιαίτερη ανησυχία για το ότι, μετά από έξι και πλέον μήνες εχθροπραξιών, δεν υπάρχει ακόμα καμιά σοβαρή προοπτική ουσιαστικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης ή ενδεχόμενης χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η κ. Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας, των αγαθών και των υπηρεσιών, εξανεμίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών. Σε αυτό το περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν τάχιστα, υπογράμμισε η κ. Χαραλαμπίδου, ο διάλογος είναι ύψιστης σημασίας και η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τη Ρωσία.

Παραπέρα, την ΚΣ του ΟΑΣΕ πρέπει να απασχολήσουν και άλλες σημαντικές διεθνείς εξελίξεις, όπως η ένταση γύρω από την Ταϊβάν. Όπως είπε, οι ρωγμές στην ισχύουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας ήταν εμφανείς εδώ και αρκετό καιρό και ότι θα πρέπει ο ΟΑΣΕ να συνεχίσει να αποδεικνύει τη συνάφειά του και να αντλεί διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα, σημείωσε, είναι ότι ενόσω δεν επιλύονται διενέξεις, η επιθετικότητα κλιμακώνεται. Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, αποτελούν συνέχεια προϋπάρχουσας έντασης ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου. Ομοίως, όπως επισήμανε, οι κατάφωρες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και οι ξεκάθαρες απειλές για το Αιγαίο.

Προστίθεται ότι η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύει τη συνοχή εντός του ΝΑΤΟ και ότι αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού να τερματίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα για τον ΟΑΣΕ, σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, αφορά τη σημασία της ενότητας και της πολυμέρειας. Επισημαίνοντας ότι, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει επαχθείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να τις εφαρμόσει, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους, αλλά πρόσθετα επιδιώκει να αποκομίσει σημαντικά κέρδη, προσκαλώντας Ρώσους επιχειρηματίες να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία, ενώ αποδέχεται συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες.

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επισήμανε ακόμα ότι, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της, η Τουρκία επιδιώκει να υπονομεύσει την προοπτική αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ως εναλλακτικής επιλογής, ενώ εμφανίζεται ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι, ενώ η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας εμπεριέχει προφανώς στρατιωτικές πτυχές, η πολιτική διάστασή της παραμένει εξέχουσας σημασίας και, ως εκ τούτου, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και των οικονομιών των συμμετεχόντων Κρατών πρέπει να ενισχυθεί. Συναφώς, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των δυνατοτήτων του ΟΑΣΕ σε ό,τι αφορά τη μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμηση.

Σε αυτό το πλαίσιο η εκρίζωση της διαφθοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε η οποιαδήποτε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια, να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.