Σημαντικές αυξήσεις ποινών για βία κατά γυναικών στο νομ/διο που οδηγείται στην Ολομέλεια

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ποινές τις οποίες περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για την Βία κατά των Γυναικών και για την Ενδοοικογενειακή βία η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερεις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου δήλωσε ότι αποφασίστηκε η αύξηση των ποινών για τη ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση από τρία σε πέντε χρόνια φυλάκιση και από τις 4000 ευρώ το πρόστιμο αυξάνεται στις 10 χιλιάδες ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας που αφορά τη διάδοση πορνογραφικού ή σεξουαλικού υλικού και η ποινή ανέρχεται σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καταθέσει στην ολομέλεια το ΑΚΕΛ.

Η Τροπολογία σύμφωνα με την Βουλεύτρια Σκεύη Κουκουμά, προνοεί ότι στις περιπτώσεις γυναίκας που έχει άδεια διαμονής στην Κύπρο ένεκα του ότι είναι παντρεμένη με τον θύτη, να παραχωρείται αυτόνομη άδεια παραμονής εφόσον ολοκληρωθεί και αποδειχτεί στο δικαστήριο το αδίκημα της βίας κατά γυναικών και χωρίσει με τον θύτη.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κάκισε παράλληλα το ότι δε έγινε αποδεκτή τροπολογία η οποία, αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους να αποζημιώνουν τα θύματα στις περιπτώσεις βαριάς σωματικής βλάβης και ακολούθως δίνει στο κράτος το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από τον θύτη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη σημερινή συνεδρία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε πως σε περίπτωση που μια γυναίκα θύμα επίθεσης με acid χάνοντας δουλειά της, θα πρέπει να τρέχει η ίδια στα δικαστήρια να διεκδικεί αποζημιώσεις από τον θύτη.

Η απόρριψη αυτής της τροπολογίας, τόνισε, αποτελεί πραγματικά ένδειξη για την ποιότητα και το επίπεδο προστασίας από την βία ενάντια στις γυναίκες, θέλει η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy