Αυξήσεις τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Γενικά τον Ιούνιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές αυξήσεις τιμών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου ο Δείκτης αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τον Ιούνιο ο Δείκτης αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ανά κατηγορία το πρώτο εξάμηνο ο Δείκτης στη Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμό και Υγραέριο αυξήθηκε κατά 7,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο Δείκτης στα Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά αυξήθηκε κατά 2,6%.

Επίσης, σε μηνιαία βάση (Ιούνιο 2019 σε σύγκριση με Μάιο 2019) ο Δείκτης αυξήθηκε κατά 1,9% στην κατηγορία η οποία αφορά τη Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμό και Υγραέριο, 4,1% στις Μεταφορές, 2,6% στα Εστιατόρια και Ξενοδοχεία, 0,3% στα Αλκοολούχα Ποτά και Καπνό και 0,2% στην Επίπλωση, Οικιακό Εξοπλισμό και Προϊόντα Καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση (Ιούνιο 2019 σε σύγκριση με Ιούνιο 2018) η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμό και Υγραέριο (+5,3%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου