Σημαντική άνοδος του πληθωρισμού και το 2022 λόγω τιμών ενέργειας

ΚΤΚ: Μεγάλη συνεισφορά από τους τομείς εμπορίου, μεταφορών, ξενοδοχείων και εστιατορίων


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Άνοδο 5,6% αναμένει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) να καταγράψει το ΑΕΠ το 2021, μετά και την καταγραφείσα αύξηση 5,1% το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους, ενώ τονίζει πως «οι κίνδυνοι σε σχέση με βασικό σενάριο για το ΑΕΠ αξιολογούνται ισορροπημένοι και ελαφρώς προς τα πάνω για τον πληθωρισμό τα έτη 2021-24». Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου της ΚΤΚ, το οποίο ετοιμάζεται σε εξαμηνιαία βάση, περαιτέρω αύξηση κατά 3,7% περίπου ετησίως προβλέπεται τα έτη 2022 – 24, «λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και των καθαρών εξαγωγών». Επιπλέον, η ΚΤΚ αναμένει πτώση της ανεργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με συνεχιζόμενη μείωση τα επόμενα έτη, φθάνοντας το 5,6% το 2024, ενώ για τον πληθωρισμό η ΚΤΚ αναμένει να σημειώσει «σημαντική άνοδο το 2021 και το 2022 (στο 2,2% και στο 2,5%, αντίστοιχα), λόγω κυρίως των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, καθώς επίσης των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού (supply bottle-necks)». Σημειώνει ότι πιο συγκρατημένοι πληθωρισμοί αναμένονται τα έτη 2023 – 24 (1,2% και 1,5% αντίστοιχα), επηρεαζόμενοι από μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Η ανάκαμψη του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2021 προέρχεται από την αυξημένη δραστηριότητα στους πλείστους οικονομικούς τομείς, εξαιρουμένης της κατηγορίας των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (συνεισφορά -0,2 ποσοστιαίων μονάδων)», υπογραμμίζει η ΚΤΚ. Σημειώνει πως οι τομείς με τη μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν αυτοί του εμπορίου, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και εστιατορίων (2,2 ποσοστιαίες μονάδες).

Αναφορικά με τον πληθωρισμό με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), αυτός έφτασε στο 1,8% κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκάμηνου του 2021 σε σύγκριση με -1,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την ΚΤΚ, «οφείλεται στις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην ανοδική επίδραση βάσης, καθώς και στη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το τρέχον έτος σε σχέση με το 2020».

Αναφέρει επίσης ότι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως για παράδειγμα οι διαταραχές ή ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού στο διεθνές εμπόριο και οι σημαντικές αυξήσεις του κόστους μεταφορών συνεισέφεραν επίσης στην άνοδο συγκεκριμένων συνιστωσών του ΕνΔΤΚ, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα εξαιρουμένης της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei