Σημαντική η προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων γυναικών

Η ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τίμησε και η ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου σε μια ζεστή και γεμάτη μηνύματα εκδήλωση που έγινε στο οίκημα της Ομόνοιας Βορείου Πόλου στο Καϊμακλί.

Μιλώντας στην εκδήλωση η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επεσήμανε πως η 8η του Μάρτη είναι ορόσημο στους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών για εργασία και ζωή με δικαιώματα και τόνισε το ρόλο των προηγούμενων γενιών σε αυτούς.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην ισότητα σήμερα και τις πολιτικές που ακολουθούνται καθώς και για τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ. Ενημέρωσε επίσης του παρευρισκόμενους για τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ σε ό,τι αφορά τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, όπως είναι η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, η Σ. Χαραλάμπους τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Επεσήμανε επίσης πως πρέπει να υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στις υποδομές κοινωνικής προστασίας.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο Γ.Γ. της Διεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων της ΠΣΟ, Quim Boix, χαιρέτισε τις συνταξιούχους που βρέθηκαν στην εκδήλωση και τόνισε πως η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διαχρονικά διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών. «Υπάρχει μια έντονη διάκριση στην καθημερινότητα των γυναικών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία οι γυναίκες λαμβάνουν συντάξεις που είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τους άντρες ενώ δουλεύουν τα ίδια χρόνια. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις δεν τηρούν το δικαίωμα που έχουμε κερδίσει, δηλαδή να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αυτό είναι άδικο». Ο Quim Boix ανέφερε πως το δικαίωμα στη σύνταξη είναι ένα δικαίωμα που κερδήθηκε πριν από 200 χρόνια. «Ας μην ξεχνάμε ότι το 1917 ο Λένιν ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το διάταγμα που έδινε το δικαίωμα σε σύνταξη σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου ή χρόνια υπηρεσίας. Αυτό το δικαίωμα έχει παγκοσμιοποιηθεί χάριν στην ΠΣΟ», είπε, συμπληρώνοντας πως συνδικάτα όπως η ΠΕΟ έχουν κάνει αγώνες διεκδικώντας αξιοπρεπείς συντάξεις, ενώ στην Ευρώπη καταβάλλονται προσπάθειες με την Τρόικα να κερδίσουν τα δικαιώματά τους.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Τοπική Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου  Σταυρούλα Φιλίππου και σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Λευκωσίας, Μάρκος Τσιηφτές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.