Σημαντική η υλοποίηση των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λένε ΥΠΟΙΚ και Επικεφαλής ESM

Τη σημασία της υλοποίησης των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω διαφοροποίηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας, ανέδειξαν από κοινού ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου του Εconomist, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον κ. Πετρίδη. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου, η υλοποίηση των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η μεταρρύθμιση του ΕSM.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι προβλέψεις όσον αφορά την ανάπτυξη (της κυπριακής οικονομίας) ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, βλέπουμε την ανεργία να μειώνεται», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, επισημαίνοντας ως «εξαιρετικής σημασίας» ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επικροτείται «ως από τα καλύτερα της ΕΕ».

«Αυτή τη στιγμή η στοχοπροσήλωσή μας αφορά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, ένα σχέδιο το οποίο θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα, στην επόμενη γενιά και σε μια πιο πράσινη και ανθεκτική οικονομία, ένα σχέδιο το οποίο συνοδεύεται και με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περάσουμε σε συνεννόηση με τη Βουλή», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε τον κ. Ρέγκλινγκ ότι  η Κύπρος τάσσεται υπέρ της γρήγορης έγκρισης από τη Βουλή και της νέας συνθήκης για τον ESM, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του νομοθετικού σώματος. «Επικροτούμε τον νέο ρόλο τον οποίο (ο ESM) αποκτά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, ούτως ώστε να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του ΕSΜ ανέδειξε ως «το επόμενο μεγάλο θέμα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ την υλοποίηση του Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τα κράτη – μέλη που θα οδηγήσουν στην άντληση συνολικής χρηματοδότησης ύψους €750 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (NextGenerationEU).

«Η Κύπρος έχει καταθέσει ένα καλό σχέδιο και μπορεί να αντλήσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων από το πακέτο NextGenerationEU ύψους €1,2 δισ. και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για την προώθηση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διαφοροποίηση της κυπριακής οικονομίας και επίσης στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό στον οποίο προσβλέπει η Κύπρος και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Συνεπώς είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον γιατί αν όλα τα κράτη μέλη επιτύχουν στην υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, μετασχηματίζοντας την οικονομία θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις και τότε η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε ένα μονοπάτι υψηλότερης ανάπτυξης», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αναμενόμενη επικύρωση της συνθήκης του ESM από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, η οποία θα δώσει στον Μηχανισμό διευρυμένους όρους εντολής όπως τον ρόλο του χρηματοδοτικού βραχίονα (backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και διευρυμένο ρόλο παρακολούθησης των οικονομιών των κρατών – μελών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος ερωτηθείς για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε συνάρτηση με τις αυξημένες ανάγκες για την πράσινη μετάβαση, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως το θέμα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου απασχολεί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο καθώς απαιτεί συναίνεση. Σημείωσε ωστόσο ότι αν και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ λειτούργησαν αρκετά καλά, εντούτοις οι οικονομικές περιστάσεις έχουν αλλάξει και το Σύμφωνο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Τονίζοντας ότι βασικός στόχος του Συμφώνου είναι η βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία θα επιτευχθεί χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τον γενικότερο στόχο της βιωσιμότητας του χρέους».

«Δεν θα είναι εύκολο αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εργαστούμε σε αυτό», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είχαν ανασταλεί με την ενεργοποίηση της ρήτρας αποφυγής του Συμφώνου λόγω της πανδημίας το Covid και θα επανέλθουν το 2023.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy