«Σημαντική» η νέα συμφωνία με Τουρκία είπε η ΥΠΕΞ της Λιβύης, ενώ «παράνομη» τη χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας

“Σημαντική” χαρακτήρισε η Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Najla al-Mangoush,τη νέα συμφωνία με την Τουρκία, ειδικά υπό το φως της «ουκρανικής κρίσης και των επιπτώσεών της» στις ενεργειακές αγορές. Από την άλλη, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh, είπε ότι το μνημόνιο συναντίληψης είναι παράνομο επειδή υπογράφηκε από μια κυβέρνηση που δεν είχε εντολή.

Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στην πρωτεύουσα της Λιβύης τη Δευτέρα, που επιτρέπει στην Τουρκία την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα, τρία χρόνια μετά τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που ξεσήκωσε αντιδράσεις στα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ωστόσο τη Δευτέρα ότι η νέα συμφωνία ήταν μεταξύ “δύο κυρίαρχων χωρών — είναι win-win και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν”.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με έδρα την Τρίπολη υπό τον Abdulhamid al-Dbeibah, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από το λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο υποστηρίζει μια εναλλακτική διοίκηση και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη, όπου οι αντίπαλες κυβερνήσεις αγωνίζονται και πάλι για τον έλεγχο, δύο χρόνια μετά το τέλος της τελευταίας μεγάλης σύγκρουσης.

Ο Τσαβούσογλου συνοδευόταν στην Τρίπολη από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Ενέργειας, Άμυνας και Εμπορίου της Τουρκίας.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στη βία για περισσότερο από μια δεκαετία από την ανατροπή του δικτάτορα Moamer Kadhafi το 2011. Δεκάδες ένοπλες ομάδες αγωνίζονται για επιρροή, υποστηριζόμενες από πολλές ξένες δυνάμεις. Το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης έχει εμποδίσει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη Λιβύη και απειλεί να βυθίσει τη χώρα ξανά σε σύγκρουση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.