«Σημαντική, συγκινητική στιγμή η παράσταση στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας»

Υστερα από σαράντα-δύο ολόκληρα χρόνια θα ακουστεί ξανά ο Ελληνικός αρχαίος λόγος στην σημαντικότερη κοιτίδα του Ελληνισμού στην Κύπρο, στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η Καλοκαιρινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) “Ιππόλυτος” θα ζωντανέψει απόψε στις 9, το Θέατρο της Σαλαμίνας και φιλοδοξεί να του προσδώσει τουλάχιστον μέρος από την παλιά, καλή του αίγλη.

Πρόκειται για μια σημαντική, συγκινητική και ιστορική στιγμή για το Κυπριακό Θέατρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής και “περιμένουμε τον κόσμο με μεγάλη χαρά, όπου θα ακουστεί ξανά ο λόγος του μεγάλου μας τραγικού ποιητή του Ευριπίδη στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας”.

Η χωρητικότητα του Θεάτρου της Σαλαμίνας είναι 3.000 θέσεις, ανέφερε, και μέχρι στιγμής έχουν εξαντληθεί οι κάρτες εισόδου μέσω του ΘΟΚ όσον και μέσω του τουρκοκυπριακού Συνδέσμου της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER), με τον οποίο ο ΘΟΚ συνδιοργανώνει την όλη παράσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Τουμαζή, οι τελευταίες παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1973, με τον Αίαντα του Σοφοκλή από τον ΘΟΚ, τους Βατράχους του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το χοροθέατρο της Ζουζούς Νικολούδη.

“Από το 1973 έχει να ακουστεί ο Ελληνικός τραγικός λόγος, το αρχαίο δράμα στην Σαλαμίνα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, που συστάθηκε πρόσφατα με στόχο την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, όπως αυτή που θα δούμε απόψε που θα φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού”, είπε ο Πρόεδρος του ΘΟΚ.

Ανέφερε ότι όλα είναι έτοιμα για την αποψινή παράσταση. “Χθες ήμουν εκεί με το συνεργείο του ΘΟΚ. Εχει στηθεί το πολύ ωραίο σκηνικό του Χάρη Καυκαρίδη και της Μελίτας Κούτα.

Στην αποψινή παράσταση θα υπάρχουν υπέρτιτλοι τόσο στην τουρκική γλώσσα για τους Τουρκοκύπριους θεατές όσο και στην αγγλική γλώσσα για ξένους θεατές.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Νεοκλή Νεοκλέους και παίζει ως επί το πλείστον το νεανικό δυναμικό του ΘΟΚ.

“Ο Ιππόλυτος, γιος του Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης, είναι πιστός ακόλουθος της θεάς Άρτεμης. Αποστρέφεται τον έρωτα και δεν τιμά την Αφροδίτη. Έτσι η θεά για να τον εκδικηθεί εμπνέει έρωτα στην μητριά του, τη Φαίδρα. Η Τροφός της προσπαθώντας να την βοηθήσει αποκαλύπτει το μυστικό της στον Ιππόλυτο, αφού τον βάλει να ορκιστεί πως δεν θα το πει πουθενά. Αυτός αποχωρεί επιπλήττοντας και βρίζοντας τις γυναίκες. Η Φαίδρα προσπαθώντας να διασώσει την τιμή της κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την ατίμασε. Ο Θησέας τυφλωμένος από οργή καταταράζεται το γιο του που τελικά αντικρίζει την μοίρα του”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την παράσταση στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας, ο κ. Τουμαζής είπε πως “είναι θεμιτές και κατανοητές οι αντιδράσεις σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Ολοι μας κατανοούμε και τις επιπτώσεις της εισβολής και της κατοχής πόσο μάλλον οι πρόσφυγες του ξεριζωμού. Θεωρώ όμως, ότι στο πλαίσιο αυτό που μας δίνεται της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μέσω των Τεχνικών Επιτροπών, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει και είναι το κύριο συστατικό που μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης, συμφιλίωσης για μια ενιαία Κύπρο, όπου να ζήσουμε όλοι μονοιασμένοι, ειρηνικά και συμφιλιωμένοι”.

Σε δηλώσεις της εξάλλου στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Ανδρούλα Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι “είναι μεγάλης σημασίας ένα αρχαίο Ελληνικό Θέατρο να αναβιώσει με μια παράσταση αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας. Αυτό είναι πολύ σημαδιακό και πιστεύω ότι θα είναι η απαρχή της χρήσης αυτού του Θεάτρου για τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Οπως χρησιμοποιούμε το Κούριο, όπως ευελπιστούμε και στο μέλλον τα άλλα μας θέατρα στους Σόλους κλπ.”, πρόσθεσε.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι “τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια άνευ προηγουμένου αντίδραση για την παράσταση αυτή αλλά πιστεύω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση διότι όπως ακριβώς λειτουργούμε τις εκκλησίες μας και χαιρόμαστε ότι λειτουργούν οι εκκλησίες μας στα κατεχόμενα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θέλουμε να λειτουργήσουν και τα Θέατρα μας και άλλοι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Και δίδουμε και την ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους να απολαύσουν μια αρχαία Ελληνική τραγωδία με υπέρτιτλους που θα υπάρχουν και στα τουρκικά για τους Τουρκοκύπριους και στην αγγλική γλώσσα για ξένους που θα προσέλθουν”, συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy