Είναι σημαντικό το ότι νίκησε η αλήθεια στον Έβρο, σημειώνει η γερμανική FAZ

Το περιοδικό Spiegel κατέβασε προσωρινά από την ιστοσελίδα του τέσσερα κείμενα για την πρόσφυγα από τη Συρία Μαρία, η οποία φέρεται να έχασε τη ζωή της στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο, όπως γράφει η εφημερίδα FAZ υπό τον τίτλο: «Είναι σημαντικό το ότι νίκησε η αλήθεια». Η έρευνα που έγινε για την υπόθεση φαίνεται πως είχε ελλείψεις, αναφέρεται.

Όπως αναφέρει η Βασιλική Σιούτη, ρεπόρτερ του εβδομαδιαίου αθηναϊκού περιοδικού Lifo, στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από την ελληνική πρωτεύουσα για ένα ερευνητικό ταξίδι 926 χιλιόμετρα μακριά, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή Φυλάκιο, στο απώτατο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας. Στον καταυλισμό της επέτρεψαν την είσοδο με την ιδιότητα της δημοσιογράφου. «Αυτό έγινε χωρίς να υπάρξουν προβλήματα», είπε η Σιούτη σε συνομιλία της με τη FAZ. Έκανε αίτηση και αυτή εγκρίθηκε, όπως συμβαίνει σε όλους τους δημοσιογράφους, όπως της είπαν. Η Σιούτη σχεδίαζε να συναντήσει μια ομάδα 38 προσφύγων. Η έλευσή τους σε ελληνικό έδαφος, αφότου πέρασαν τον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο, έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς.

Η υπόθεση εξελίχθηκε ως εξής: Αρχικά, στις 9 Αυγούστου, οι ΜΚΟ με έδρα την Αθήνα Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Human Rights 360, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αρωγή των προσφύγων, καθώς και η διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία Alarm Phone, η οποία εργάζεται για τη διάσωση των προσφύγων στη θάλασσα, ανέφεραν το θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού-πρόσφυγα στον Έβρο, χωρίς να κατονομάσουν το παιδί. Το κορίτσι φέρεται να πέθανε από τσίμπημα σκορπιού.

Το SPIEGEL ήταν το πρώτο κορυφαίο ΜΜΕ στις 10 Αυγούστου που με το άρθρο «Η Μαρία, πέντε ετών, έχασε τη ζωή της στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» παρουσίαζε ως γεγονός το θάνατο της μικρής Μαρίας. Και αυτό παρά το ότι δεν ήταν ουσιαστικά δυνατή μια επιτόπου αυτοψία για την ανεξάρτητη επαλήθευση της υπόθεσης στην έντονα στρατιωτικοποιημένη ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή του Έβρου, ειδικά από τη στιγμή που η απαγορευμένη περιοχή καταλαμβάνει την περιοχή γύρω από το συνοριακό ποτάμι. Ωστόσο, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel 4, υιοθέτησαν την ιστορία της νεκρής προσφυγοπούλας, η οποία προκάλεσε σάλο.


Η Σιούτη όμως είχε τις αμφιβολίες της για την είδηση του θανάτου. Το ρεπορτάζ της για λογαριασμό της Lifo δημοσιοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Δεν γνωρίζουμε, δεν θυμόμαστε». Η διαπίστωσή της: «Το ρεπορτάζ της Lifo κατέδειξε ότι κανένας από τους 38 πρόσφυγες, ειδικά οι γονείς, δεν ήθελαν να μιλήσουν για το περιστατικό που οι ίδιοι ανέφεραν, δηλαδή το θάνατο της Μαρίας, και επίσης δεν ήθελαν τη διερεύνηση της υπόθεσης».

«”Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε, είμαστε κουρασμένοι”, απαντούσαν», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επιπλέον, «αυτοί (οι 38 πρόσφυγες του Έβρου) δεν είχαν ρούχα και αντικείμενα του παιδιού που φερόταν ότι πέθανε, δεν ήξεραν πλέον πού το έθαψαν και δεν ήθελαν να γίνει εκταφή για να θάψουν το παιδί “με σεβασμό και αξιοπρέπεια”, όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποί τους». Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο «αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το SPIEGEL, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των παιδιών, να τα θέτει σε κίνδυνο και να τα εκμεταλλεύεται».

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά, ούτε πριν ούτε μετά την ανακοίνωση του θανάτου της. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το Spiegel πλέον προέβη σε σαφή μέτρα και κατέβασε προσωρινά από την ιστοσελίδα του και τα τέσσερα κείμενα για τους «38 του Έβρου». Το περιοδικό διέγραψε επίσης απόσπασμα από ένα σχόλιο για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων, στο οποίο γινόταν αναφορά στην υπόθεση της Μαρίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.