Σημαντικός ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης στα εργασιακά

Του Γιάννη Κακαρή

Χρόνο με χρόνο μειώνονται οι πολίτες που συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός όσων δεν επιθυμούν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Η απαξίωση γίνεται ολοένα και πιο καθολική, καθώς ο κόσμος θεωρεί πως όλοι είναι το ίδιο και κυρίως ότι δεν τους αφορά ποιος θα βρίσκεται στη διακυβέρνηση, αφού κατά την άποψή τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Η πραγματικότητα όμως μας έχει δείξει ότι η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία έχει ρόλο να διαδραματίσει στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων.

Τα παραδείγματα όπου η κυβέρνηση ικανοποίησε τις επιταγές των εργοδοτών είναι πολλά.

Για τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ) φρόντισε να μην ξεκαθαρίσει ρητά ότι όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τον κατώτατο μισθό του επαγγέλματος, τότε αυτός θα εφαρμόζεται και όχι ο ΕΚΜ. Στο διάταγμα δεν καθορίζεται για πόσες ώρες εργασίας είναι αυτός ο μισθός. Για 48 ή 38 ώρες την εβδομάδα; Επίσης, δεν καθορίζεται τι θα γίνεται σε περίπτωση υπερωρίας ούτε αν θα υπάρχει 13ος μισθός, ούτε θα υπόκειται σε ΑΤΑ. Ουσιαστικά επαφίεται στον κάθε εργοδότη, ο οποίος θα αξιοποιήσει τις γκρίζες ζώνες. Για τα 885 ολόκληρα ευρώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά…

Όταν το νομοσχέδιο για την τηλεργασία βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία, ο υπουργός το έβαλε στο περιθώριο. Θα αναγκάζονταν οι εργοδότες να καλύπτουν τα έξοδα του εργαζόμενου και να υπάρχει σταθερό ωράριο εργασίας.

Εδώ και χρόνια, με ένα απλό διάταγμα η τότε Υπουργός Εργασίας θέσπισε την επταήμερη εργασία. Αυτό ποιους εξυπηρετεί;

Ενώ η συζήτηση για την ΑΤΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο, ο Υπ. Εργασίας αρνείται να καταθέσει πρόταση που να είναι σύμφωνα με τη φιλοσοφία της και αφήνει έτσι τους εργοδότες να διεκδικούν επιτακτικά την κατάργησή της. Επίσης, αρνείται να κηρύξει αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να είναι όλα σε εκκρεμότητα, προς όφελος των εργοδοτών.

Μάλιστα, σε πρόσφατη του συνέντευξη ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι ενάντια στην ΑΤΑ, λέγοντας ότι «ως θέση αρχής αναφέρω ότι οι μισθολογικές αναβαθμίσεις πρέπει να ακολουθούν την παραγωγικότητα και όχι τις μεταβολές στις τιμές. Παρ’ όλα αυτά, δεν εγείρω θέμα ΑΤΑ. Ούτε κατάργηση ούτε επαναφορά στα όσα ίσχυαν πριν το 2012».

Πριν μερικές μέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν στο κατά πόσον θα φέρει την αλλαγή. Είπε ότι «ο ΔΗΣΥ θα είναι μέρος της κυβέρνησης που θα σχηματίσω και ναι, ο Συναγερμός είναι μια υπεύθυνη δύναμη που θα είναι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσω».

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν ως διά μαγείας με την αποχώρηση του ΔΗΣΥ από την κυβέρνηση. Όμως η εκάστοτε κυβέρνηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Η επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μονόδρομος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy