Σημαντικός ο ρόλος της παιδείας στη λύση

Η δημιουργία ομοσπονδιακής κουλτούρας θα συμβάλλει στην καλλιέργεια και εφαρμογή μιας ομοσπονδιακής λύσης και η παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, τόνισαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες και επεσήμαναν την ανάγκη διαλόγου και επαφής μακριά από φόβους και προκαταλήψεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Βρέθηκαν για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συζήτησαν, με πρωτοβουλία του ιδρύματος, στην παρουσία του Προέδρου του, Μάνθου Μαυρομμάτη, του Πρύτανη, Κώστα Χριστοφίδη και του καθηγητή του Τμήματος Τουρκικών σπουδών, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σε ημερίδα με θέμα “Η Κύπρος στην μετά λύση εποχή”. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συμμετέχοντες, Ε/κ και Τ/κ, εξέφρασαν την έντονη ανάγκη για τη δημιουργία και καλλιέργεια αυτής της ομοσπονδιακής, δημοκρατικής κουλτούρας που θα βοηθήσει στην εφαρμογή μιας λύσης που δεν θα έρθει επιβαλλόμενη από πάνω, αλλά “από κάτω προς τα πάνω” και την ανάγκη επαφής και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Αναγνώρισαν τους φόβους που υπάρχουν και στις δύο κοινότητες γι` αυτή τη συνεργασία, τα εμπόδια που προβάλλονται και καλλιεργούνται από το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα και την πολιτική.

Διαπιστώθηκε ότι ο διαχωρισμός εξακολουθεί να είναι έντονος σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες ενώ κάποιοι άλλοι προχώρησαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε συνεργασίες που κρατούν δεκαετίες τώρα. Ο Γιασάρ Ερσόι, Τ/κ σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του θεάτρου του “δήμου” Λευκωσίας με το Σατυρικό θέατρο από το 1987 και εντεύθεν, σημειώνοντας ότι όταν ανέβασαν τότε στις ελεύθερες περιοχές την παράσταση “Ειρήνη” του Αριστοφάνη αντιμετώπισαν έντονες επικρίσεις, αλλά και ευνοϊκά σχόλια μετά.

Φάνηκε η διάθεση των ακαδημαϊκών για συνεργασία και διάλογο μεταξύ τους και τονίσθηκε η ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου, στο οποίο – όπως είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου – οι δύο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά το 2008 αλλά “στο παρά πέντε η τ/κ πλευρά το απέρριψε”. Είναι σημαντικό, είπε, οι φοιτητές και οι καθηγητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα.

Η εκπαίδευση πρέπει να επικεντρωθεί στην Κύπρο, να απαλλαγεί από τις εθνικιστικές προσεγγίσεις, σημείωσαν κάποιοι άλλοι, με τον Σεβκί Κιράλπ, Τ/κ καθηγητή, να σημειώνει ότι δεν μπορεί ο Τ/κ μαθητής να ξέρει που είναι η Τραπεζούντα στο χάρτη της Τουρκίας, αλλά να μην ξέρει που είναι το Δάλι στην Κύπρο.

Τονίσθηκε επίσης ότι με βάση και το Σύνταγμα του 1960 η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν στις κοινότητες, αλλά η τριτοβάθμια στην κεντρική κυβέρνηση και επισημάνθηκε ο δικοινοτικός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ίδρυσή του.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου επεσήμανε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και των δύο πλευρών μπορεί να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση στα θέματα ειρηνικής συμβίωσης και παραγωγικής συνεργασίας.

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να ενδιαφέρει την ακαδημαϊκή κοινότητα και στις δύο πλευρές γιατί θα δώσει καινούργιες προοπτικές στην ανώτατη εκπαίδευση στον τόπο. Όταν η περιοχή βρίσκεται υπό κατάρρευση και τα πανεπιστήμια υποβαθμίζονται, θα είναι μια καλή ευκαιρία η ανώτατη εκπαίδευση της Κύπρου στην μετά λύση εποχή, να γεμίσει αυτό το κενό και να προσφέρει ακαδημαϊκά ιδρύματα υψηλών προδιαγραφών σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον όχι μόνο για τους νέους του τόπου, αλλά να προσελκύσουν νέους κι από τις γύρω χώρες, σημείωσε ο κ. Μαυρομμάτης.

Είναι μια πρώτη προσπάθεια να φέρουμε ανθρώπους των γραμμάτων και των πανεπιστημίων κοντά και να συζητήσουμε για το μέλλον αυτού του τόπου, ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου “και πολύ σύντομα ευελπιστώ να αρχίσουμε μια σειρά εκδηλώσεων όπου θα μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, όπως την οικονομία μετά τη λύση, το περιβάλλον, την ενέργεια, το νερό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό κ.ά”.

Σημαντικό είναι πως υπάρχει θέληση, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας την κοινή διαπίστωση ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να περιμένουμε την λύση που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες και πιθανόν θα περάσει από δημοψηφίσματα. “Τη λύση θα την ζήσουν οι πολίτες και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν γι` αυτό. Και αυτό θα βγει μέσα από την παιδεία, τα γράμματα, τις επαφές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος”.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία που παρ` ολίγον να επιτυγχάνετο το 2008 για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ολόκληρης της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι επί εποχής Άκη Κλεάνθους στο Υπουργείο Παιδείας είχαν καταλήξει σε μια συναίνεση για το θεσμικό πλαίσιο ενός συστήματος διαπίστευσης όλων των πανεπιστημίων μέσω ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια, το οποίο την τελευταία στιγμή η ηγεσία των Τ/κ απέρριψαν επειδή ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως μοχλό αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Τη συμμετοχή της κοινωνίας στη διαδικασία της επανένωσης και της συμφιλίωσης διαπίστωσε ως κοινό σημείο των ομιλητών ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, προσθέτοντας ότι, όπως σημειώθηκε και στις παρεμβάσεις, οι συνομιλίες για το Κυπριακό γίνονται μακριά από την κοινωνία και οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες ή ελάχιστες.

Οι δύο κοινότητες πρέπει να συμμετάσχουν σε συμπράξεις και συνεργασίες και σε κάθε επίπεδο πρέπει να χτιστεί άμεσος διάλογος και συνεργασία , σημείωσε. “Μέσα από το διάλογο χτίζεται η εμπιστοσύνη, απαλλασσόμαστε από προκαταλήψεις. Άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενθαρρυνθούν οι δύο κοινότητες να συμπράξουν περισσότερα πράγματα από κοινού”.

Τονίσθηκε επίσης, σημείωσε, ότι υπάρχει ο φόβος της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη μια και από την άλλη της μη αναγνώρισής του. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε αυτές τις ανησυχίες γιατί τα άτομα ή οι θεσμοί που συμμετέχουν σε συνεργασίες δεν προσφέρουν τέτοιου είδους αναγνώριση αλλά τέτοιου είδους ανησυχίες εγκλωβίζουν και απομακρύνουν τις κοινότητες από το να εμπλακούν σε μια δυναμική συνεργασία, πρόσθεσε.

Συμπεράσματα και εισηγήσεις θα βγουν, είπε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σημειώνοντας όμως ότι το σημαντικό είναι ότι “αυτή είναι η πρώτη κουβέντα που θα μας επιτρέψει να θεσμοθετήσουμε το διάλογο που θα συνεχιστεί παρακάτω”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy