Με σημειωτόν οι χαλαρώσεις, Πάσχα οι επόμενες

Επαναλειτουργούν αύριο τα Γυμνάσια, τρία SMS για διακίνηση το Σαββατοκύριακο

 

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και μετά την ανακοίνωση των χθεσινών χαλαρώσεων επαναλειτουργούν τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά της επαρχίας Λεμεσού από αύριο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται σε τρία τα SMS το Σαββατοκύριακο. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος Απριλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επάνοδο μαθητών και προσωπικού στα Γυμνάσια παγκύπρια είναι η προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Υπενθυμίζεται ότι πλέον στα σημεία δειγματοληψίας υπάρχουν και ρινικά τεστ για τους μαθητές. Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτή. Νοείται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των δημοτικών σχολείων.


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία κ.τ.λ.). Αποφασίστηκε επίσης η αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, στη βάση του πρωτοκόλλου του ΚΟΑ και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και στη βάση πρωτοκόλλου.

Αποφασίστηκε τέλος αύξηση του αριθμού γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη σε τρία για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή. Τονίζεται ότι τις υπόλοιπες μέρες επιτρέπεται η αποστολή δύο γραπτών μηνυμάτων.


Τα πιο πάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα μέχρι τις 30 Απριλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ ενόψει του Πάσχα.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως «το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την απόφαση ότι η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να συνεχιστεί με αργά βήματα». «Ο εμβολιασμός αποτελεί εθνικό εγχείρημα, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Στη βάση της ροής εμβολίων, συνεχίζεται ο εμβολιασμός, με έμφαση στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού με ηλικιακό κριτήριο. Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι πλέον εμφανής, αφού εδώ και εβδομάδες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και ηλικιωμένους, καθώς και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων άνω των 70 ετών. Παράλληλα, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η μείωση των βαριά νοσούντων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.