Σήμερα ας μιλήσουμε για τις γυναίκες

Της Γεωργίας Ιγγλέζου*

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Η όποια πρόοδος είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Με το ρυθμό που αλλάζουν τα πράγματα, η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες προβλέπει ότι αυτή η ισότητα θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια» Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. ΟΗΕ

Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας η 8η του Μάρτη. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις γυναίκες. Όχι τις γυναίκες που έχουν καταφέρει να έχουν μια θέση ισότιμη σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά για τις άλλες που πασχίζουν σκληρά για τα αυτονόητα. Τις γυναίκες που συλλαμβάνονται, κακοποιούνται, δηλητηριάζονται και εκτελούνται στο Ιράν, γιατί τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να ζητήσουν τα βασικά δικαιώματά τους.

Τις γυναίκες στο Αφγανιστάν που καλούνται να ζήσουν σε ένα κράτος που τις γυρίζει στο σκοτάδι του μεσαίωνα, στερώντας τους το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, το δικαίωμα στην επιλογή. Τις γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες που πέφτουν θύματα βιασμού και πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους μετά από αυτό. Τις γυναίκες, θύματα trafficking που πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης και κακοποίησης και προσπαθούν να ξεφύγουν.

Τις γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης από τους γονείς, τα αδέρφια, τους συντρόφους και ζουν καθημερινά μια κόλαση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Τις γυναίκες που δολοφονούνται από τους συντρόφους τους. Τις γυναίκες που δολοφονούνται από τις οικογένειές τους στο όνομα της δήθεν τιμής σε χώρες όπως η Τουρκία, αλλά και η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, ενώ το κράτος παρακολουθεί αμέτοχο. Τις γυναίκες στην Αφρική και την Ασία που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Τις γυναίκες που εξαναγκάζονται σε γάμουςαγοροπωλησίες για να εξοφλήσουν τα χρέη της οικογένειάς τους.

Τις γυναίκες που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες για ατέλειωτες ώρες χωρίς ασφάλεια και βασικές συνθήκες υγιεινής. Τις νεαρές μαθήτριες που έχουν πέσει θύματα μαζικής απαγωγής στην Αφρική και που ακόμα αγνοούνται. Τις γυναίκες που πέφτουν θύματα απαγωγής με σκοπό τον εξαναγκασμό σε γάμο.

Τις γυναίκες πρόσφυγες που συνωστίζονται με τα παιδιά τους σε στρατόπεδα κάτω από άθλιες συνθήκες και κάτω από διαρκή φόβο.

Κάθε φορά που γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας, θα θυμόμαστε τι δεν κάναμε για σας, για να αλλάξουμε την πορεία της ζωής σας.

* Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βirmingham

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.