Σήμερα διαμαρτυρία στα κατεχόμενα για αυξήσεις

Τη Δευτέρα μέτρα

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στα κατεχόμενα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν αμέσως μετά την προγραμματισμένη εβδομαδιαία συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σήμερα ωστόσο η μεγαλύτερη συντεχνία των εργαζομένων στο «δημόσιο» (KTAMS) διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα έξω από το «πρωθυπουργικό γραφείο».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο πρόεδρος της συντεχνίας κάλεσε τον κόσμο και τις άλλες οργανώσεις και συντεχνίες να συμμετέχουν στην εκδήλωσή τους. Φορείς εργαζομένων, παραγωγών, εμπόρων και εργοδοτών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους αντίθεση για τις αυξήσεις τιμών που στο ρεύμα φτάνουν έως και το 30%.

Οι συντεχνίες καλούν την «κυβέρνηση» να επαναξιολογήσει άμεσα και να ακυρώσει τις αυξήσεις αυτές, καθώς πολλά στρώματα της κοινωνίας υφίστανται ζημιά.

Επίσης, στρέφουν τα πυρά τους και κατά της «αρχής ηλεκτρισμού», αναφέροντας πως οι αυξήσεις αυτές είναι εκτός λογικής και δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των ανθρώπων, που πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας εργαζομένων Dev Is είπε πως λόγω του μοντέλου της οικονομίας, οι αυξήσεις γίνονται πιο αισθητές στα νοικοκυριά και στους τομείς της οικονομίας και ως μοναδική λύση του προβλήματος πρόταξε τη λύση του Κυπριακού.

Ο Τουργκούτ Ακτσίν, πρόεδρος της ένωσης Τ/κ παραγωγών εσπεριδοειδών πρότεινε ως λύση του προβλήματος τη μεταφορά ρεύματος από την Τουρκία, λέγοντας ότι αυτό θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ, επισήμανε πως η μοναδική αιτία των προβλημάτων αυτών είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να παρασύρουν και την οικονομία του ψευδοκράτους.

Η χρήση της τουρκικής λίρας, πρόσθεσε, έχει αρνητικό αντίκτυπο και η υιοθέτηση του ευρώ κρίνεται πλέον αναγκαία.

Κάλεσε δε τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του για καλύτερη ποιότητα ζωής. To τ/κ εμπορικό επιμελητήριο αναφέρει ότι οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα δημιουργούν δυσκολίες στην παραγωγή, στο εμπόριο, αλλά και την καθημερινότητα γενικότερα. Σε ανακοίνωσή του προσθέτει ότι ο ανταγωνισμός με γειτονικές οικονομίες, όπως της Τουρκίας και της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αδύνατος.

Η προσοχή όλων, συνέχισε, πρέπει να στραφεί στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φόρων και η «κρατική» επιδότηση στις τιμές του ρεύματος, χρησιμοποιώντας τα αυξημένα «κρατικά» έσοδα που προκύπτουν από τα «τελωνεία» λόγω του συναλλάγματος. Για αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει προταθεί κανένα μέτρο, προσθέτει, εκτός από τη μεταφορά ρεύματος από την Τουρκία που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.