Σήμερα η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Τι αναμένεται να περιλαμβάνει το περιεχόμενο του ψηφίσματος

Πραγματοποιείται σήμερα στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου ανοικτή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Κύπρο, με θέμα τις δυο πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

Εκτός απροόπτου αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη, το περιεχόμενο του ψηφίσματος σε γενικές γραμμές θεωρείται πανομοιότυπο με το προηγούμενο. Επίσης το ψήφισμα αναμένεται ότι θα αντανακλά τις νέες θέσεις που διατύπωσε στις εκθέσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ για την πραγματικότητα των δυο ξεχωριστών οντοτήτων και τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ τους. Επίσης θα επαναλαμβάνει τον επιδιωκόμενο στόχο για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και θα εκφράζει πλήρη υποστήριξη για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Δεν γίνεται ωστόσο αναφορά στην ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης επαναλαμβάνει ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και ότι η έλλειψη συμφωνίας διευρύνει και βαθαίνει την αποξένωση μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Για τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια εκτιμάται ότι θα είναι σαφώς καλύτερη η αναφορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίσης στο ψήφισμα δεν γίνεται αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Πανίκο Παναγιώτου, τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι όσα σχετίζονται με νεκρή ζώνη και αφορούν τους μετανάστες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy