Σήμερα η “συζήτηση στρογγυλής τραπέζης” για Αμμόχωστο με Όζερσαϊ και Τούρκους δικηγόρους

Η ένωση δικηγόρων Τουρκίας διοργανώνει σήμερα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με τη συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση δεν προσκλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι υπεραμύνθηκε της διοργάνωσης της εκδήλωσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ανταλλαγή απόψεων, μια θύελλα ιδεών, όπως την χαρακτήρισε .

Πρόσθεσε ότι οι όποιες εξελίξεις θα λάβουν χώρα μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, για να μην τύχουν προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στόχος του συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός πολιτικού και νομικού χάρτη για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές, που είναι ο δικηγορικός σύλλογος της Τουρκίας, σημειώνουν ότι στόχος της σημερινής συζήτησης είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

“Θέλουν να δημιουργήσουν ένταση”

Ωμές, προκλητικές και ανώφελες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου.

Σχολιάζοντας το σημερινό συνέδριο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ο Σίμος Ιωάννου τόνισε ότι οι διοργανωτές θέλουν να δημιουργήσουν τέτοια ένταση ώστε να μην ευοδώσουν οι επικείμενες συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι στόχο έχουν επίσης να κερδίσουν τις εκλογές στα κατεχόμενα οι εγκάθετοι της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ ο Σίμος Ιωάννου χαρακτήρισε ντροπή την απόφαση Τούρκων νομικών να διοργανώνουν συνέδριο σε μια κατεχόμενη πόλη η οποία θα έπρεπε να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι αν εποικιστεί η περίκλειστή περιοχή της Αμμοχώστου τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές και πιθανόν να χαθεί και η βάση λύσης του κυπριακού.

Τόνισε ότι το απόγευμα θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου.

Θα επιδοθεί ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών με τελικό αποδέκτη τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι είναι σε καθημερινή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ έχει ήδη στείλει επιστολές προς τον κ. Γκουτέρες και τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι αποτάθηκε στο γραφείο της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και αναμένει τη διευθέτηση συνάντησης.