Σήμερα η συνάντηση ηγετών της G7 – Τι θα συζητηθεί

Στις βαυαρικές Άλπεις συναντώνται σήμερα οι ηγέτες της G7.

Στην ατζέντα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μάχη των εξοπλισμών, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η στάση του ΝΑΤΟ, και κυρίως οι κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί την Τρίτη και σε αυτήν θα μιλήσει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει περισσότερα όπλα και πιέσεις στη Ρωσία.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος φιλοξενεί την σύνοδο, σημείωσε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία θα απαιτήσει «επιμονή», καθώς «βρισκόμαστε ακόμη μακριά» από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Οι ηγέτες των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, και το αίτημα που υπέβαλε ο Όλαφ Σολτς για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλες διαδηλώσεις ενόψει της Συνόδου

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 7 πιο ισχυρών οικονομικά χωρών. Στην ατζέντα της γερμανικής προεδρίας είναι η οικονομική σταθερότητα, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, οι βιώσιμες επενδύσεις και οι συνεργασίες για έναν βιώσιμο πλανήτη. Ωστόσο η πραγματικότητα έχει πλέον αναδείξει διαφορετικές ανάγκες, για αυτό και προσκλήθηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«_Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αντίκτυπο και εδώ. Πολλά πράγματα που αγοράζουμε έχουν γίνει πιο ακριβά, τα τρόφιμα, αλλά κυρίως οι τιμές για την ενέργεια. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε την κατάσταση και ταυτόχρονα να φροντίσουμε να σταματήσουμε την προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή_», σχολίασε ο γερμανος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Δεν χρειαζόμαστε ωραίες φωτογραφίες για τα άλμπουμ φωτογραφιών των αρχηγών των κυβερνήσεων της G7. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες αποφάσεις, εντελώς διαφορετικές πολιτικές. Πρέπει να αποχωριστούμε από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο – ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας έδειξε πολύ καθαρά πόσο εξαρτημένοι είμαστε. Και πρέπει να εισέλθουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή απόδοση. Και θέλουμε να δούμε τέτοιες συγκεκριμένες αποφάσεις στο Ελμαου», σχολίασε ο διευθυντής της ΜΚΟ Campact

Ο απλός κόσμιος δεν έχει υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται επισήμως από το πρωί της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, όπου το 2015 είχε πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά στην Γερμανία η Συνοδος Κορυφής των G8 τότε, με οικοδέσποινα την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, παρόντα για λογαριασμό των ΗΠΑ τον Μπάρακ Ομπάμα αλλά απόντα και τότε τον Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας έναν χρόνο πριν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.