Σήμερα μεταβαίνει Λονδίνο ο Τατάρ, Βρετανοί Βουλευτές ανέλαβαν πρωτοβουλία για τα «εμπάργκο»

Turkish Cypriot leader Ersin Tatar talks during a military parade marking the 48th anniversary of the 1974 Turkish invasion in the Turkish occupied area of the divided capital Nicosia, Cyprus, Wednesday, July 20, 2022. Cyprus was split into Greek Cypriot south and Turkish Cypriot north in 1974 when Turkey invaded in response to a coup by supporters of a union with Greece. (AP Photo/Nedim Enginsoy)

Πενθήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Βρετανία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ με σκοπό να «εξηγήσει την νέα πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς και την «κυριαρχική ισότητα».

Σχετική ανακοίνωση από τα κατεχόμενα αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ θα συναντηθεί με Βρετανούς Βουλευτές, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και θα συναντηθεί με νέους.

Κατά τις επαφές του θα συνοδεύεται από τον ειδικό του αντιπρόσωπο, Εργκιούν Ολγκούν, τον συντονιστή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, τον ειδικό του σύμβουλο για θέματα διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, Χουσεϊν Ισικσάλ και τον υπεύθυνο ξένου Τύπου, Κερέμ Χασέρ.

Πρωτοβουλία Βρετανών Βουλευτών για άρση των «εμπάργκο»

Πρωτοβουλία για άρση των «εμπάργκο» ανέλαβαν Βρετανοί Βουλευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα τον περασμένο Φεβρουάριο και είχαν επαφές μετά από πρόσκληση του συνδέσμου British Resident Society (BRS), ο οποίος αποτελείται από Βρετανούς που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Αναδημοσιεύοντας είδηση από την αγγλόφωνη Cyprus Today, η οποία ανήκει στον Δημοσιογραφικό Όμιλο Kıbrıs, η ομότιτλη εφημερίδα αναφέρει ότι άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα αυτές οι πρωτοβουλίες των Βρετανών.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Paul Bristow, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τα κατεχόμενα, δημοσίευσε άρθρο στην ιστοσελίδα Politics.co.uk για τα «εμπάργκο» όπου παραθέτει και προσωπικές παρατηρήσεις από την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Ο επίσης συντηρητικός Βουλευτής Brendan, Clarke-Smith μίλησε στην Βουλή των Κοινοτήτων για τους Τουρκοκύπριους και ρώτησε τι κάνει η Βρετανία στο θέμα των απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Εξάλλου, σε άρθρο του στην Daily Telegraph με τίτλο «Πολιτικό αδιέξοδο στην Κύπρο», ο Λόρδος Rogan έκανε έκκληση στον Βρετανό Πρωθυπουργό «να βοηθήσει», υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης της ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, από την κυβέρνηση της εγγυήτριας χώρας Βρετανίας. Ισχυρίστηκε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «είδε μπροστά» προτείνοντας την λύση «δύο κρατών» στην οποία «τα δύο κομμάτια της Κύπρου θα έχουν ίσο καθεστώς».

Ικανοποίηση από BRS

Στο μεταξύ, κληθείς από την Cyprus Today να σχολιάσει τις πρόσφατες δραστηριότητες των Βρετανών Βουλευτών, εκπρόσωπος του BRS εξέφρασε ικανοποίηση που βλέπει «την πρόοδο η οποία σημειώνεται στις πρωτοβουλίες της εκστρατείας λόμπι. Ελπίζουμε ότι συμβάλαμε στο να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση στην ΤΔΒΚ οι Βουλευτές και πυροδοτήσαμε μια πραγματική συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα των ερωτήσεων που τέθηκαν στην Βουλή των Κοινοτήτων και των ειδήσεων σε σχέση με την προκατάληψη και την άδικη μεταχείριση».

Οι συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα με πέντε Βουλευτές, τα βρετανικά ΜΜΕ και άλλους εταίρους κλειδιά συμβάλλουν στην γενική επιτυχία και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές με όλους τους εταίρους κλειδιά τόσο στα ακτεχόμενα όσο και στο Ηνωμένο βασίλειο, κατέληξε η ίδια πηγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy