Σήμερα οι ανακοινώσεις Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ, χθες, Πέμπτη. Αυτό είναι απαραίτητο, ενδιάμεσο βήμα, την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους, θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Κύπρου) στο Κρεμλίνο.

Ψηφοφορία εντός της ημέρας στο ΣΑ του ΟΗΕ, επί σχεδίου απόφασης, που καταδικάζει τα «δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα, επί σχεδίου απόφασης, που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο. Η Ουάσιγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.