Σήμερα οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια

Αύξηση στα επιτόκια ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φθινοπωρινή σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 50 – 75 μονάδες βάσης με στόχο την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων.

Αύξηση 0,50% εκτιμά ο Μ. Κληρίδης

Την αύξηση 0,50% στα επιτόκια θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά ο Οικονομολόγος και πρώην Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού Μάριος Κληρίδης.

Μιλώντας χθες στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα είπε πως κάποιος που έχει δάνειο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει 100 ευρώ επιπρόσθετα τον μήνα.


Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια κατά 0.5% , ενώ προανήγγειλε επιπλέον αυξήσεις που έρχονται τώρα.

Εξηγώντας τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ σημειώνει πως η απόφαση «βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση που διενέργησε το Διοικητικό Συμβούλιο όσον αφορά τους κινδύνους πληθωρισμού και την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Θα στηρίξει την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβούλιου, ενισχύοντας τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και διασφαλίζοντας την προσαρμογή των συνθηκών της ζήτησης για την εκπλήρωση του στόχου του για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ σε ρεύμα και καύσιμα, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται ακόμη υπερχρεωμένο κράτος και δεν έχει τόση ευελιξία να «παίξει» με την φορολογία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.