Σήμερα οι συναντήσεις Ερντογάν με Μητσοτάκη και Μπάιντεν

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν το απόγευμα στις Βρυξέλες, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θεωρείται ως κομβικής σημασίας αφού οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των χωρών τους με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης σήμερα και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που θα γίνει στις Βρυξέλες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να επωφεληθούν της συνάντησης προκειμένου να αφήσουν πίσω προβλήματα του παρελθόντος, περιλαμβανομένης και μιας διαμάχης για την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400.

Προτού αναχωρήσει για την σημερινή σύνοδο κορυφής της ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε πως περιμένει “μια άνευ όρων προσέγγιση” από την Ουάσιγκτον όταν καθήσει με τον Μπάιντεν για την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μετά τις εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ.

Είπε πως θα εγείρει επίσης το θέμα της αναγνώρισης από τον Λευκό Οίκο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, και την απόσυρση από τις ΗΠΑ της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών F-35.

Οι ψυχρότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν μια σειρά διαφωνιών περιλαμβανομένης εκείνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε Σύρους μαχητές που χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από την Τουρκία και της πιο έντονης κριτικής που ασκούν οι ΗΠΑ για τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.