Σήμερα η πρώτη συνάντηση της Δικοινοτικής Ομάδας για το Χαλλούμι

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Συνέρχεται για πρώτη φορά σήμερα στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία η Δικοινοτική Ομάδα Εργασίας για το Χαλλούμι, η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την κατοχύρωσή του ως προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν».

Ο Μουσταφά Έργκιουβεν, βοηθός γενικός γραμματέας του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος της ομάδας, είπε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι η κατοχύρωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με ιστορικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και ότι αυτή είναι μια περιγραφή και όχι δείκτης ποιότητας.

«Το χαλλούμι που παράγεται στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι ποιοτικό», είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δύο εταιρείες από την κατεχόμενη Κύπρο έχουν υποβάλει αίτηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το χαλλούμι, ο Έργκιουβεν είπε ότι «προτείναμε να κάνουμε μαζί αυτή την αλλαγή. Θα μπορούσαμε να δουλεύαμε μαζί, δεν έγινε, δεν πήραμε απάντηση. Γιατί να μη μετατρέψουμε τη διαδικασία για το χαλλούμι σε ένα σχέδιο ειρήνης; Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε επισήμως τι είναι οι αλλαγές. Κάναμε την απαραίτητη έκκλησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω σε αυτό το θέμα».

Σημειώνοντας ότι το Bureau Veritas, που θα ελέγχει την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, ήρθε στο νησί και ενημέρωσε τους Τ/κ παραγωγούς για το πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις ΠΟΠ, ο Έργκιουβεν είπε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και αναφέρθηκε σε τρία σημεία για να γίνεται «ίσος και αμερόληπτος έλεγχος».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.