Σήμερα στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου, αύριο συνάντηση με Τατάρ – Έμμενουν στα δύο κράτη

Η Yeni Düzen (01.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα για σειρά επαφών με τους Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου φθάνει στα κατεχόμενα στις 15:30 το απόγευμα, ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον λεγόμενο πρόεδρο της βουλής Οντέρ Σεννάρογλου στις 16:00 και στις 16:40 με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ. Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου θα έχει στις 17:15 συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτογρούλογλου.


Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 13:30 και ακολούθως στις 13:45 θα παρακαθίσει σε συνομιλίες, στην παρουσία των δύο αντιπροσωπειών. Με το πέρας των συναντήσεων του στα κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου θα αποχωρήσει από τα κατεχόμενα.

 

 

Αντίδραση «προεδρίας» για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την UNFICYP
Η Kıbrıs (30.01.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) περιέχει αντιφάσεις σε σχέση με την έκθεση Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και την έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη. Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» αναφέρει ότι οι «αντιφατικές εκφράσεις» που, όπως υποστήριξε, περιέχονται στο ψήφισμα, δεν θα επηρεάσουν την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην άτυπη διάσκεψη 5+ΟΗΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για το Κυπριακό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει με «δημιουργικό, εποικοδομητικό και αποφασιστικό τρόπο».

Σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις σε σχέση με τη βάση των διαπραγματεύσεων και ότι θα μεταβούν στην άτυπη πενταμερή για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, η «προεδρία» ισχυρίζεται:

«Το δε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο εν λόγω του ψήφισμα αναφέρεται σε μια βάση που αποτυγχάνει για πάνω από μισό αιώνα και περιορίζει τα ανοίγματα που θα ετοιμάσουν το έδαφος για συμφωνία σπάζοντας το απαράδεχτο στάτους κβο στο οποίο είμαστε φυλακισμένοι για χρόνια.


Αυτό το ψήφισμα δεν συνάδει και με την φιλοσοφία διεξαγωγής της άτυπης συνάντησης που θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές μαζί με τις εγγυήτριες χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο το κοινό έδαφος. Οι ενδοιασμοί μας σε σχέση με το ψήφισμα διαβιβάστηκαν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας μας στον συνομιλητή του σε συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα. Όπως θα ενθυμήστε, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε σε διάφορες πλατφόρμες ότι προσδοκία του από την άτυπη συνάντηση είναι μια συμφωνία σε κοινή βάση διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε σχεδόν κάθε του ψήφισμα το ΣΑ του ΟΗΕ τονίζει ότι το στάτους κβο στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί, όμως όσα αναφέρονται στα ψηφίσματά του ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για συνέχιση του στάτους κβο και είναι η μοναδική πλευρά που επωφελείται από αυτό. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για την ένταση που αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της καταδυναστευτικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι ακόμα στο τραπέζι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται γύρω από το νησί και όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποδέχονται ότι ανήκουν και στις δύο πλευρές. Αντί το ΣΑ του ΟΗΕ να καλέσει τις πλευρές να συνεργαστούν χωρίς χρονοτριβή πάνω σε αυτό το θέμα που επηρεάζει άμεσα στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, η προσπάθειά του να μεταθέσει το θέμα αυτό για την περίοδο μετά από μια πιθανή συμφωνία, έχει τον χαρακτήρα ενθάρρυνσης της ελληνοκυπριακής πλευράς προς αρνητική κατεύθυνση και περαιτέρω αύξησης της έντασης.

Είναι προς την κατεύθυνση της διατήρησης του στάτους κβο και οι ατυχείς εκφράσεις που λαμβάνουν χώρα στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με την διαδικασία η οποία άρχισε με πρωτοβουλία του κ. προέδρου της δημοκρατίας μας στο θέμα του ανοίγματος του Κλειστού Βαρωσιού. Με αυτή την ευκαιρία, τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών το βήμα που έκανε προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του Κλειστού Βαρωσιού που θα είναι προς όφελος όλου του νησιού. Όταν μελετηθούν λεπτομερώς οι διαπραγματευτικές διαδικασίες στην Κύπρο, στο σημείο που φτάσαμε είναι φανερό ότι φάνηκε πλέον το τι δεν θα μπορέσει να γίνει στις διαδικασίες που συνεχίζονται για πάνω από μισό αιώνα και δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι. Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας μας έθεσε επί τάπητος μια νέα βάση για δίκαιη, ρεαλιστική και μόνιμη συμφωνία με την λογική του αμοιβαίου κέρδους. Θα συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες μας για να προωθηθεί το εποικοδομητικό όραμά μας για συμφωνία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται για μια βιώσιμη συμφωνία και συνάδει με τις αντικειμενικές πραγματικότητες του νησιού μας και της γεωγραφικής περιοχής στην οποία βρισκόμαστε».

 

Επιμένει στην πολιτική των δύο κρατών ο Τατάρ
Η Güneş (01.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι κάποιες «αντιφατικές εκφράσεις» που περιέχονται στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο δεν θα τους κάνουν να αποσύρουν την «πρόταση λύσης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών» ή να εγκαταλείψουν αυτή την πρόταση.


Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η φόρμουλα δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας είναι μια νέα πολιτική που βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου. «Είμαστε αποφασισμένοι στην πολιτική μας για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών και δεν υπάρχει επιστροφή από αυτή την πολιτική», πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του ο Τατάρ επικρίνει την αναφορά σε λύση ομοσπονδίας που έγινε στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και χαρακτήρισε απαράδεχτα τα σχόλια όσων υποστήριξαν ότι έπαψε να υπάρχει η πρόταση για λύση δύο κυρίαρχων κρατών. Επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική υποστηρίζεται και από την εγγυήτρια δύναμη Τουρκία μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ενώ κατά τις προεδρικές εκλογές και ο λαός μας στήριξε με μεγάλη πλειοψηφία την μορφή λύσης στη βάση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι και κάποιοι κύκλοι στη νότια Κύπρο και ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης ανέφεραν την μορφή λύσης στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι και στην πρώτη διάσκεψη τύπου που πραγματοποίησε για το 2021 ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες σημείωσε ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και έτοιμος να ακούσει τις πλευρές στην Κύπρο. Υποστήριξε και τα εξής:

«Όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 που καταβάλλεται προσπάθεια να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος της, θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη νέες ιδέες και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα φέρουμε στο τραπέζι την πολιτική μας για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Θα είναι η πιο μεγάλη δύναμη για εμάς το γεγονός ότι στο τραπέζι θα είναι και η μητέρα πατρίδα Τουρκία. […]


Πρέπει για άλλη μια φορά να σημειώσω ότι στην άτυπη διάσκεψη 5+1 θα θέσουμε επί τάπητος την στάση μας, την βούλησή μας και την νέα μας πολιτική. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις πιέσεις και στις επιβολές του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας και των χωρών που στηρίζουν αυτό το δίδυμο. Δεν θα κινηθούμε με την λογική ‘λύση να είναι και ό,τι να είναι’ που προβάλλουν κάποιοι κύκλοι, δεν θα εγκαταλείψουμε σε καμία περίπτωση το κράτος μας, την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό.

Στις 2 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην χώρα μας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα ξεκαθαρίσουμε την θέση μας για την άτυπη διάσκεψη 5+1. Να είναι ήσυχος ο λαός μας, η μητέρα πατρίδα Τουρκία βρίσκεται δίπλα μας με όλη της την δύναμη, όπως πάντα. Όπως δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει ο λαός μας στην προ του 1974 περίοδο, δεν υπάρχει πένα που θα υπογράψει μιαν συμφωνία που θα θέτει σε κίνδυνο το κράτος μας, την ελευθερία μας και την κυριαρχία μας. Ευχή και επιθυμία μου είναι η άτυπη διάσκεψη 5+1 να έχει θετικό αποτέλεσμα και να μην είναι το τελευταίο σημείο».

Επικρίνει το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών
Η Diyalog(31.01.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών επέκρινε το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι την 31 Ιουλίου 2021, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβαν την συγκατάθεση της Τουρκικής πλευράς.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το λεγόμενο υπέξ υποστήριξε: «Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, το γεγονός ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συναίνεσε για την ύπαρξη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι μια σημαντική έλλειψη και αγνοεί τις βασικές αρχές του ΟΗΕ σχετικά με τις ειρηνευτικές του επιχειρήσεις. Αναμένουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παρατείνουν την θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης αφού πρώτα λάβουν την συγκατάθεση του κράτους μας».


Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, το «υπέξ» αναφέρει ότι «είναι ωφέλιμο να υπενθυμίσει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στα εδάφη της ΤΔΒΚ χάρις στην καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση των αρχών της ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας: «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο δίκαιο μας αίτημα για νομική διευθέτηση ανάμεσα στις αρχές μας και στα Ηνωμένα Έθνη, για να μπορούν να διασφαλισθούν οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα εδάφη μας στο σωστό πλαίσιο. Σε περίπτωση που αυτό το δίκαιο μας αίτημα δεν ικανοποιηθεί, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος μας να αναθεωρήσουμε την ευμενή στάση μας σχετικά με τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, το «υπέξ» επισημαίνει ότι στην έκθεση του ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021 για την παροχή καλών υπηρεσιών προβλέπεται η άτυπη διάσκεψη 5+1, που σκοπό έχει να καθορίσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό όραμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς να αναφέρεται σε οποιαδήποτε πρότασης λύσης.

Ισχυριζόμενο ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αποφάσισε το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, που είναι μέρος των εδαφών της «ΤΔΒΚ», με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το λεγόμενο υπέξ, στην ανακοίνωση, υποστήριξε τα εξής:

«Σκεφτόμαστε ότι το άνοιγμα που κάναμε στο θέμα των Βαρωσίων, που έχει μετατραπεί σε σύμβολο του καθεστώτος στο νησί πρέπει να γίνει αντιληπτό ως μια θετική εξέλιξη.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάνει αντιφατικές δηλώσεις, όταν, από την μια, κάνει έκκληση για αύξηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ από την άλλη, δεν κάνει αναφορά στο ψήφισμα για τα εμπόδια που επιβάλλει η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’ στις διελεύσεις από και προς την ‘ΤΔΒΚ’ με σκοπό να κτυπήσει την τουρκοκυπριακή οικονομία.

Η σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τέτοιου είδους βήματα από την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότια Κύπρου’ εξυπηρετεί στο να ενθαρρύνει παρόμοιες πολιτικές τακτικές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει έκκληση για λήψη των απαραίτητων βημάτων για άρση της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού σε τομείς όπως η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός και άλλους παρόμοιους τομείς».

 

Σανέρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποχωρήσει από την κυριαρχία του»
Η Halkın Sesi (31.01.21) γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ είπε ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, ότι και αν ειπωθεί, δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση από το κράτος τους, την κυριαρχία τους και την ασφάλεια τους, προσθέτοντας ότι «όπως δηλώνει πάντα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις πέντε [μόνιμες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας]. Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας και το δίκαιο μας, επειδή δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των πέντε μόνιμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Σανέρ.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο δεν θα συμβάλει στην επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος είτε σήμερα είτε αύριο, όπως δεν σύμβαλε και στο παρελθόν.


Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστές διοικήσεις και αυτή είναι μια απλή αλήθεια. Υποστήριξε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με την επιμονή σε ιδέες που θα προβούν σε αποτυχία και τον στρουθοκαμηλισμό [στις «πραγματικότητες»], αλλά θα επιτρέψουν την συνέχιση του σφετερισμού των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σημειώνοντας ότι η συνάντηση 5+1 είναι μια άτυπη συνάντηση, ο Σανέρ είπε ότι για αυτούς είναι μια άσκηση για να αντιληφθούν εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αλλάξει ή όχι την στάση της. Ανέφερε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα παρουσιάσουν σε αυτή την διάσκεψη ότι επιθυμούν μια λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα και ότι είναι έτοιμοι να το διαπραγματευτούν αυτό.

«Εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην γνωστή της στάση, αγνοεί την ισότητα και το κράτος μας, θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως ένα στοιχείο που θα γίνει μπάλωμα στο ελληνοκυπριακό κράτος, και επιδεικνύει μια νοοτροπία που θα αποκόψει την Τουρκία από την Κύπρο, τότε δεν είναι δυνατόν η εν λόγω διάσκεψη να διασφαλίσει επιτυχής αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παραιτηθούν από την επιμονή τους για ομοσπονδιακή λύση, που δεν ήταν χρήσιμη μέχρι σήμερα και να δημιουργήσουν τις πιθανότητες για εξεύρεση λύση εκτός του γνωστού πλαισίου, καθώς και πρέπει να διασφαλίσουν την συζήτηση του μοντέλου δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νοοτροπίας από τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία στην Κύπρο και θα διασφαλίσει ένα θετικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε καταληκτικά ο Σανέρ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.