Σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής»

Έχουν καταγραφεί δεκάδες καταγγελίες για τραυματικές εμπειρίες που έχουν υποστεί

 

Αρχίζει σήμερα στην Επιτροπή Νομικών η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για την ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

«Θεραπείες» μεταστροφής συνιστούν οι οποιεσδήποτε πρακτικές και τεχνικές (ιατρικές, φαρμακευτικές, συμβουλευτικές, πνευματικές, ψυχοθεραπευτικές και ψυχολογικές) που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου. Τις πρακτικές αυτές μπορεί να τις διενεργούν επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές), εναλλακτικοί θεραπευτές, ιερείς ή θρησκευτικοί καθοδηγητές και έχουν κυρίως ως θύματα νέους και νέες, ιδιαίτερα παιδιά ή εφήβους. Περιλαμβάνουν σωματική ή ψυχολογική βία, φαρμακευτική αγωγή, πίεση, εκβιασμούς για αλλαγή συμπεριφορών, ψυχολογικό καταναγκασμό για έλεγχο στις συμπεριφορές/πράξεις του θύματος μέχρι και «επανορθωτικό βιασμό». Οι «πρακτικές» αυτές βασίζονται στην αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ηθικά, πνευματικά ή και βιολογικά υποδεέστερα ή προβληματικά άτομα, τα οποία πρέπει να «θεραπευτούν». Αυτές οι πρακτικές εκτός από κακοποιητικές και προσβλητικές συνιστούν ταυτόχρονα και τσαρλατανισμό, αφού ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου δεν αλλάζει με τις όποιες τεχνικές.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει ως βασανιστήρια τις συγκεκριμένες θεραπείες και έχει καλέσει σε παγκόσμια κατάργησή τους. Σε έκθεση μάλιστα του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στην οποία εξετάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση των «θεραπειών μεταστροφής» σε διάφορα κράτη, καθώς και οι διάφορες «θεραπείες» που χρησιμοποιούνται, διατυπώνεται η θέση ότι πέραν της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει το στοιχείο του τραυματισμού και της κακοποίησης σε αυτές τις θεραπείες. Τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσα από ψηφίσματά τους, έχουν καλέσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής.

Το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει στην ψήφιση νομοθεσιών όπως αυτή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη Βουλή, κράτη όπως η Μάλτα, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας και ακολουθούν σειρά κρατών, ανάμεσά τους η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία κ.λπ. Παρ’ όλο που στη χώρα μας επικρατεί πέπλο σιωπής γύρω από τις «θεραπείες μεταστροφής», η αλήθεια είναι ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες καταγγελίες για τραυματικές εμπειρίες που έχουν υποστεί με θύτες επαγγελματίες υγείας, ιερείς κ.ά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.