Σήμερα συνάντηση ΟΚΥπΥ – ΠΑΣΙΝ για θεσμοθέτηση διαδικασίας αποστολής περιστατικών 

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να συμβάλουν ακόμα πιο ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την ανάληψη άλλων περιστατικών πλην Covid-19 από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Ως εκ τούτου, πάρθηκε η απόφαση σε περίπτωση που ο ΟΑΥ διαπιστώσει ότι δεν εφαρμόζεται το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, που προνοεί όπως μένει αδρανές το 30% των κλινών και τη μη πραγματοποίηση επείγοντων χειρουργείων, τότε ο οργανισμός δεν θα προχωρήσει με σχετικές πληρωμές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε κάποια καταγγελία για παραβίαση του διατάγματος από οποιοδήποτε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, αλλά τις προηγούμενες μέρες ο ΟΚΥπΥ εξέφρασε τα παράπονά του για «επιλογή» ασθενών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλαμβάνει περιστατικά με χρόνια προβλήματα που ενδεχομένως να χρήζουν μακράς νοσηλείας ή ασθενείς που προσβλήθηκαν με πολυανθεκτικά μικρόβια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων επικοινωνία και συντονισμός για την αποστολή ενός περιστατικού, για να βεβαιώνεται ότι μπορεί να τύχει χειρισμού στο τμήμα που θα μεταφερθεί. Σε σχέση με χρόνιους ασθενείς, σημείωσε ότι αυτοί χρήζουν αποκατάστασης και όχι νοσηλείας, ενώ για ασθενείς με πολυανθεκτικά μικρόβια ανέφερε πως αν μεταφερθεί τέτοιο περιστατικό, ενδεχομένως να μεταδώσει τα μικρόβια και σε άλλους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν όντως πρακτικές δυσκολίες, καθώς, για παράδειγμα, μικρές κλινικές δεν μπορούν να δεχθούν παθολογικά περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές δείχνουν διάθεση να λυθούν τα ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση. Γι’ αυτόν το λόγο χθες ο ΟΑΥ είχε διαβουλεύσεις με κάποια μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να βοηθήσει στο να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ. Παράλληλα, ΠΑΣΙΝ και ΟΚΥπΥ θα έχουν σήμερα συνάντηση με την ελπίδα να βρεθούν οι λύσεις και να θεσμοθετηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία αποστολής των περιστατικών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Στα υπόψιν του ΟΑΥ βρίσκεται επίσης το ενδεχόμενο οι προσωπικοί γιατροί να μπορούν να νοσηλεύουν στις κλινικές τους και άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα στη λίστα τους.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy