Σήμερα τα νέα μέτρα: Προ των πυλών τα sms και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες πόλεις

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για το επικείμενο lock-down θα κλειδώσει στη σημερινή του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο, στις 11 και 30 το πρωί.

Τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναστολή των εργασιών όλων των επιχειρήσεων εξυπηρέτησης του κοινού – όπως λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Ανοικτές θα παραμείνουν οι ουσιώδεις υπηρεσίες όπως είναι φαρμακεία, υπεραγορές, περίπτερα, ζαχαροπλαστεία  και φούρνοι.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ο κατασκευαστικός τομέας και τα δημόσια έργα. Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μόνο για σκοπούς εξυπηρέτησης τουριστών από το εξωτερικό οι οποίοι ήδη έχουν κάνει κρατήσεις.

`Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Τα σχολεία, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πλην των νηπιαγωγείων και των βρεφοκομικών σταθμών που θα παραμείνουν ανοικτά.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επαναφέρουν την αποστολή μηνυμάτων για τη διακίνηση πολιτών. Θα επιτρέπεται κατ εξαίρεση διακίνηση για αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο, για παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καθώς και για σκοπούς ατομικής άθλησης.

Θα απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις από επαρχία σε επαρχία, εκτός για σκοπούς εργασίας, υγείας ή φροντίδας ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες – όπως ηλικιωμένοι ή ανάπηροι.

Οι μετακινήσεις για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων  και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό θα επιτρέπονται, αλλά αναμένεται να διευκρινιστεί εάν αυτό θα γίνεται με την αποστολή μηνύματος – SMS.

Θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου – με τη λήξη του προηγούμενου διατάγματος και θα παραμείνουν σε ισχύ για περίοδο τριών εβδομάδων – δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.