Σήμερα ξεκινά επίσημα ο χειμώνας: Το χειμερινό ηλιοστάσιο θα συμπέσει με τη Σύνοδο Δία -Κρόνου

Ένα μεγάλο λαμπερό σώμα θα βρίσκεται στον ουρανό σήμερα για δύο ώρες το απόγευμα, λόγω της σύζευξης του Δία με τον Κρόνο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι σήμερα ξεκινά το χειμερινό ηλιοστάσιο και αστρονομικά αποτελεί την έναρξη του χειμώνα, γι’ αυτό τον λόγο θα είναι η μεγαλύτερη νύχτα και η μικρότερη μέρα.

Εν μέσω αυτού του χειμερινού ηλιοστασίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεγάλο σπάνιο φαινόμενο της σύζευξης του Δία και του Κρόνου, που υπενθυμίζει το αστέρι της Βηθλεέμ. Όπως ανέφερε ο κ. Φάκας, εδώ και λίγες εβδομάδες όσοι ήταν παρατηρητικοί, θα είχαν προσέξει ότι στο δυτικό μέρος του ουρανού τα δύο αυτά σώματα πλησιάζουν με αποκορύφωμα τη σημερινή απογευματινή τους σύζευξη. Τόνισε ότι δεν θα φανεί τη νύχτα το όμορφο θέαμα που θα δημιουργηθεί αλλά το απόγευμα από 16:37 μέχρι τις 18:30 περίπου. Πρόσθεσε ότι με τα κιάλια ή το τηλεσκόπιο θα είναι πολύ ομορφότερο, αλλά μπορούν όλοι να το δουν και με γυμνό μάτι, λέγοντας ότι από αύριο θα αρχίσουν να διαχωρίζονται τα δύο σώματα.

Ο αστροφυσικός είπε ότι την περίοδο της Γέννησης του Χριστού έγινε μία παρόμοια σύζευξη Δία, Κρόνου και ενδεχομένως και του Άρη που ίσως αποτελεί την περιγραφή για το αστέρι της Βηθλεέμ στις Γραφές. Παρόμοιες συζεύξεις έγιναν το 1226 αλλά και το 1604 όταν ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ παρατήρησε στον ουρανό αυτή τη σύνοδο, συμπεριλαμβανομένου και του πλανήτη Άρη, και το ονόμασε το πύρινο τρίγωνο Δία – Κρόνου – Άρη.

Κλείνοντας ο κ. Φάκας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του που λόγω της πανδημίας δεν έγινε μια μαζική σύναξη για τη θέαση του σπάνιου αυτού φαινομένου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.