Η σημερινή νεολαία η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από τους γονείς της

  • Μια γενιά που βιώνει την κρίση του συστήματος μαζί με τη διαχείρισή της εδώ και τόσα χρόνια, φυσιολογικά χάνει την ελπίδα της για καλύτερες μέρες
  • Η ΕΔΟΝ ξεχωρίζει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία σε τρεις κατηγορίες: Εργασία – Στέγαση – Κοινωνική Πολιτική για τους νέους γονείς
  • Ποσοστό 59% των νέων δηλώνει ότι η παρούσα εργασία του σχετίζεται λίγο ή καθόλου με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο
  • Σε σύγκριση με ένα χρόνο προηγουμένως, το 36% των νέων θεωρεί ότι η ποιότητα ζωής έχει χειροτερέψει
  • Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,7%

 

Του Γιάννη Κακαρή

Για πάνω από οκτώ χρόνια οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν μια παρατεταμένη κρίση. Είτε τραπεζική, είτε με τη σημερινή μορφή που εκφράστηκε με τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν για πρώτη φορά καταστήσει τη σημερινή νεολαία ως την πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από τους γονείς της.

Μάλιστα, δεν θα ήταν παράλογο αν αναφέραμε ότι η σημερινή νεολαία δεν έχει γνωρίσει κάτι άλλο εκτός από κρίση. Ενδεικτικά, αν κάποιος το 2013 ήταν στην πρώτη λυκείου, σήμερα έχει ολοκληρώσει το λύκειο, το στρατό και το πανεπιστήμιο και έχει βγει στην αγορά εργασίας.

Όπως καταγράφεται και στην πρόσφατη «Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση 2020» του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ) – ΠΕΟ, «οι νέοι εργάζονται συχνότερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχουν τη μικρότερη εργασιακή πείρα και ως εκ τούτου απολύονται ευκολότερα και αποτελούν μεγάλο ποσοστό των επισφαλώς εργαζομένων».

Όλα αυτά συνέβαλαν στην ανασφάλεια των νέων για το μέλλον τους, την αυξημένη εκμετάλλευση που βιώνουν και την αμφισβήτηση προς την πολιτική.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που ετοιμάστηκε για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε τον Γενάρη, μεταξύ άλλων ασχολείται με την απασχόληση των νέων. Το 2ο Νέο-Βαρόμετρο, με δείγμα 1.000 ατόμων από 14 μέχρι 35 ετών, καταγράφει την αλλαγή που έφερε ο κορονοϊός, αφού το 1ο Νέο-Βαρόμετρο διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν το 36% των νέων θεωρεί ότι η ποιότητα ζωής έχει χειροτερέψει, το 34% ότι παραμένει η ίδια και το 30% ότι έχει βελτιωθεί.

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, το 53% κατατάσσει την εργασία ως το σημαντικότερο, η επαγγελματική προοπτική κατατάσσεται ως δεύτερη με 28% και η εύρεση εργασίας τρίτη με 25%.

Ακόμα, μεταξύ των δύο Νέο-βαρόμετρων καταγράφεται αισθητή μείωση (-13%) στο βαθμό ικανοποίησης (πολύ ή αρκετά) από την παρούσα εργασία. Στο 2ο Νέο-βαρόμετρο καταγράφεται ικανοποίηση 63% έναντι 76% που είχε καταγραφεί κατά την πρώτη μέτρηση.

Αντίστοιχα, αυξημένο παρουσιάζεται και το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι η εργασιακή τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο (15%). Το ποσοστό αυτό κατά την πρώτη μέτρηση ήταν μόλις στο 4%.

Το 44% δήλωσε ότι έχει βελτιωθεί, ενώ στο προηγούμενο βαρόμετρο αυτοί που δήλωναν ότι έχει βελτιωθεί ανέρχονταν στο 58%.

Αξιοσημείωτο, παράλληλα, αποτελεί το γεγονός ότι ποσοστό 59% δηλώνει ότι η παρούσα εργασία του σχετίζεται λίγο ή καθόλου με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο.

Οι καταστάσεις που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο μετρήσεις, έχουν κάνει τους νέους να βλέπουν το μέλλον τους με λιγότερη αισιοδοξία (51% συγκριτικά με 80% της πρώτης μέτρησης).

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και η ανεργία στους νέους, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τον Μάρτιο του 2021 καταγράφηκαν 15.540 άνεργοι ηλικίας μέχρι 39 ετών. Σε σχέση με τους ανέργους του Μαρτίου 2020, σημειώθηκε αύξηση 3.764 ανέργων. Συνολικά οι άνεργοι (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) τον Μάρτιο 2021 ήταν εγγεγραμμένοι 29.676, ενώ τον Μάρτιο του 2020 οι άνεργοι ήταν 23.203.

Αύξηση στις τιμές των κατοικιών κατά 2,4%

Μέσα σε όλα αυτά, οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα στέγασης, αφού οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις, οι οποίες αναγκάζουν πολλούς να διαμένουν για πολλά χρόνια με τους γονείς τους.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρήθηκαν από τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Eurostat, αυξήθηκαν κατά 2,4% στην Κύπρο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 4,7%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους στο περιθώριο

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, ανέφερε ότι το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία καταδεικνύεται από το γεγονός ότι «είμαστε η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από τους γονείς της», σημειώνοντας ότι «μια γενιά που βιώνει την κρίση του συστήματος μαζί με τη διαχείρισή της εδώ και τόσα χρόνια, φυσιολογικά χάνει την ελπίδα της για καλύτερες μέρες».

Ταυτόχρονα, ο Σ. Κούλας ανέφερε πως όταν τα τελευταία 8 χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που επιμένει να αφήνει τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο περιθώριο στηρίζοντας το κεφάλαιο και τις τράπεζες, οι νέοι νιώθουν ότι κανείς δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι «εδώ προκύπτει ένα πρόβλημα όμως, γιατί μαζί με την αγανάκτηση υπάρχει και η λάθος πληροφόρηση, με αποτέλεσμα τούτη την απογοήτευση να την μοιράζουν σε όλες τις δυνάμεις. Κατανοητό μεν, αλλά κατά την άποψή μας δεν είναι σωστό. Γιατί υπάρχουν δυνάμεις και η Αριστερά και η ΕΔΟΝ είναι μια από εκείνες που με συγκεκριμένες θέσεις αλλά και δράσεις εντός και εκτός Βουλής αγωνίζεται για τους αδύναμους τούτης της κοινωνίας».

Η ΕΔΟΝ ξεχωρίζει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία σε τρεις κατηγορίες.

Όπως αναφέρει ο ΓΓ της ΕΔΟΝ και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ, πρώτο πρόβλημα είναι οι εργασιακές συνθήκες και η οικονομική κατάσταση, εξηγώντας ότι υπάρχει έντονη αβεβαιότητα και οξυμένη εκμετάλλευση από τους εργοδότες, ενώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί υπεράσπισης ειδικά των νέων εργαζομένων.

Δεύτερο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία είναι η δυνατότητα απόκτησης στέγης, ή ακόμα και η δυνατότητα ενοικίασης ενός αξιοπρεπούς χώρου διαβίωσης. Δεν υπάρχουν στεγαστικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα η φούσκα των πύργων και των διαβατηρίων έχει στείλει τα ενοίκια στα ύψη.

Ως τρίτο πρόβλημα η ΕΔΟΝ θέτει την απουσία κοινωνικής πολιτικής για τους νέους γονείς, με τον Σ. Κούλα να σημειώνει ότι για όλα τα παραπάνω το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ έχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy