Συμφωνία εντός των ημερών και τέλος εποχής για τον Συνεργατισμό

Στην Ελληνική με εγγυήσεις €800 εκατ.
Κρατικές εγγυήσεις μέχρι 800 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία εξαγοράς του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (κυβέρνησης, ΣΚΤ, Ελληνικής και εποπτικών αρχών) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και εκτιμάται ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα υπάρξει κατάληξη. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη μεταφορά του καλού κομματιού της ΣΚΤ στην Ελληνική, χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Μάλιστα το κράτος θα παραχωρήσει από πάνω εγγυήσεις μέχρι 800 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν πιθανές μελλοντικές απώλειες τις οποίες ενδεχομένως να έχει η Ελληνική σε περίπτωση που κάποια από τα δάνεια τα οποία θα μεταφερθούν, μετατραπούν στην πορεία σε μη εξυπηρετούμενα.

Η ιδέα για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων κατατέθηκε στο τραπέζι από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα το οποίο υπήρχε μεταξύ της ΣΚΤ και της Ελληνικής, σε σχέση με την αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, εδώ και μέρες (25/5/2018) η Ελληνική ζήτησε να της καταβληθούν 600 εκατ. ευρώ, για να αναλάβει τις εργασίες της ΣΚΤ. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη ΣΚΤ. Ωστόσο μετά και την αποχώρηση του Apollo, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να εφαρμοστεί Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Protection Scheme). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα παραχωρήσει εγγυήσεις προς την Ελληνική, αναλαμβάνοντας το ρίσκο για επί μέρους κομμάτια του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ. Όπως πληροφορούμαστε, η Ελληνική ζήτησε εγγυήσεις μέχρι 800 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο φαίνεται να συναινεί και το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης με την πιο πάνω ρύθμιση φαίνεται να συναινούν και οι εποπτικές αρχές, οι οποίες θέλουν εγγυήσεις ότι δεν θα προκύψουν άλλα προβλήματα στο μέλλον.

Όσον αφορά το πρακτικό σκέλος, η συμφωνία θα περιλαμβάνει ρήτρα για επαναξιολόγηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ σε μεταγενέστερο στάδιο, το οποίο τοποθετείται χρονικά για τα τέλη του έτους. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν ζημιές πάνω στο μέρος του χαρτοφυλακίου, το οποίο θα εγγυηθεί το κράτος, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων και το κράτος θα κληθεί να καταβάλει το αντίστοιχο ποσό στην Ελληνική.
Εν τω μεταξύ η επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και της ΣΚΤ θα σημάνει και το τέλος εποχής της Συνεργατικής, η οποία θα μετατραπεί σε φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αρχικά ο φορέας θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να μπορεί να αναλάβει και μη εξυπηρετούμενα δάνεια άλλων τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική διαθέτει «μαξιλαράκι» κεφαλαίων ύψους 120 εκατ. ευρώ αλλά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες και άλλες τράπεζες ύψους 2,7 δισ. ευρώ, στοιχεία τα οποία της επιτρέπουν να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επίσης, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος διαθέτει άνετη ρευστότητα με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται 47,9%.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο η Ελληνική θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο ενόψει της εξαγοράς των εργασιών της ΣΚΤ. Ωστόσο, σε περίπτωση που προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον, αφού, πέραν από τους υφιστάμενους μετόχους, μεγάλα ταμεία από το εξωτερικό έχουν εκφράσει ήδη την επιθυμία να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

 

Δυναμικά μέτρα ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ-ΣΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ ζητούν συνάντηση με ΠτΔ και ΥΠΟΙΚ

Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν έκτακτη συνδιάσκεψη και εξουσιοδότησαν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, σε περίπτωση παρέκκλισης από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και των γραπτών συμφωνιών.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας από την προηγούμενη εβδομάδα (27/5/2018), από τους 2.665 εργαζόμενους στη ΣΚΤ, περίπου 700 – 800 θα δουν την πόρτα εξόδου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα το οποίο θα δημιουργηθεί μετά την εξαγορά του καλού κομματιού της ΣΚΤ από την Ελληνική θα απορροφήσει περίπου 1.100 εργαζόμενους, ενώ άλλοι 800 αναμένεται να παραμείνουν εντός της ΣΚΤ για τις ανάγκες της Altamira. Με αυτό τον τρόπο θα μείνουν εκτός 700 – 800 άτομα.
Υπό το βάρος των πιο πάνω εξελίξεων οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες έκτακτη συνδιάσκεψη και εξουσιοδότησαν τις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μη θυματοποίηση των εργαζομένων. Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως τα κλαδικά Συμβούλια των συντεχνιών επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να διαφανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, εντός του Συνεργατισμού επικρατεί έντονος αναβρασμός, αφού παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί οποιοδήποτε σχέδιο αποζημιώσεων για αυτούς που θα αποχωρήσουν.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.