Συμφωνία για επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Τμήματος Φυλακών και του Πανεπιστημίου Κύπρου συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται γενικότερα για αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας ιδρύματος.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα περιλαμβάνεται η λειτουργία ειδικού τμήματος ψυχολογικής στήριξης των δεσμοφυλάκων, όπου σε συνεργασία με τα τμήματα Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε ο κ. Νικολάου, “θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τους δεσμοφύλακες στις περιπτώσεις που χρειάζονται στήριξη όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών που συναντούν κατά την υπηρεσία τους στον χώρο των φυλακών”.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα στήριξης των κρατουμένων ώστε να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια για αντιμετώπιση της καθημερινής πίεσης που διαμορφώνει ο χώρος του εγκλεισμού τους, αλλά και την ανάγκη για βοήθεια προς τους κρατουμένους ώστε να προετοιμάζονται σωστά για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία κατόπιν της αποφυλάκισης τους.

Κοινωνιολογία και ψυχολογία στο πρόγραμμα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη συμφωνία που έγινε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την παραχώρηση της δυνατότητας εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων γύρω από θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και υπογράμμισε τη σημασία του Μνημονίου όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στον χώρο των φυλακών, της παραχώρησης της δυνατότητας επιμόρφωσης, εκπαίδευσης ή ακόμη και φοίτησης φυλακισμένων στο πανεπιστήμιο.

Οι ευκαιρίες αυτές, συνέχισε, θα προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο είτε μέσω υποτροφιών, είτε μέσω ευκαιριών φοίτησης, είτε μέσω της ένταξής τους σε κατηγορίες φοιτητών που επιλέγονται με ειδικά κριτήρια, όπως γίνεται με άλλες κατηγορίες πολιτών.

Σημαντική όμως, τόνισε, είναι και η συμφωνία μας να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την προσπάθειά μας για επαγγελματική κατάρτιση των φυλακισμένων όσον αφορά κάποιους τομείς. από τους οποίους μπορεί να ωφεληθούν και να έχουν τη δυνατότητα όταν αποφυλακιστούν να ασκήσουν ένα αποδοτικό επάγγελμα.

“Ο χώρος των φυλακών μπορεί έτσι να δώσει ευκαιρείς σε όσους το δυνατόν περισσότερους φυλακισμένους να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες χρήσιμες για το μέλλον τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει θέσει ως προτεραιότητά της η νέα Διεύθυνση των Φυλακών για να διαμορφώσει συνθήκες για απασχόληση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των φυλακισμένων ώστε μέσα από αυτές τις ευκαιρίες να τους παρέχεται η δυνατότητα σωφρονισμού και ομαλότερης ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται μετά και από την πρόσφατη συνάντησή μας με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και δεν θα περιοριστεί ως εδώ, σημείωσε, τονίζοντας ότι με τη συνεργασία του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος σήμερα θα βοηθηθεί σημαντικά η προώθηση του εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η ποιότητα του πολιτισμού ενός λαού εξαρτάται κυρίως από το πώς συμπεριφέρεται στις αδύναμες ομάδες και οι φυλακισμένοι μας απαρτίζουν μια αδύναμη ομάδα.

Είπε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να παρέχει την τεχνογνωσία του και υπάρχουν πολλά θέματα πάνω στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και θα έχουμε πολύ γρήγορα κάποια αποτελέσματα.

“Έχουμε συμφωνήσει όπως πριν από τα Χριστούγεννα το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου παρουσιάσει μια παράσταση τόσο στους φυλακισμένους όσο και στους δεσμοφύλακες. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια σειρά μαθημάτων εντός των φυλακών. Επίσης, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, μέσα από μια σειρά διαλέξεων που διεξάγει θα μπορεί να επεκταθεί και στους χώρους των φυλακών”, σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy