Σίμος Ιωάννου: Η Αμμόχωστος, τόπος γεφύρωσης του παρελθόντος με το μέλλον

•Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη

  • “Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα έχουν αίσιο τέλος οι συνομιλίες για το Κυπριακό για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των κατοίκων της Αμμοχώστου στις πατρογονικές τους εστίες”
  • “Η Νέα Σαλαμίνα δεν είναι σπορά της τύχης, είναι καρπός της ανάγκης των ανθρώπων για υγιή αθλητισμό, για σωστή διαπαιδαγώγηση, για κοινωνική δικαιοσύνη”
  • “Στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης στην Αμμόχωστο, δεν περισσεύει κανένας”
  • “Οι Αμμοχωστιανοί είναι άνθρωποι εργατικοί, αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη τους”

Συνέντευξη στη Μαρίνα Κουμάστα

Μια φλόγα που σιγοκαίει 42 και πλέον χρόνια… Πληγώνει, πονάει. Κρατά όμως αναμμένο τον πόθο. Τον πόθο της απελευθέρωσης της Κύπρου… 

Γνωστός για τη συμμετοχή του στα αθλητικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Αμμοχώστου, αλλά και της Λεμεσού ο Δρ Σίμος Ιωάννου αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης να διεκδικήσει τη δημαρχία της πόλης που τον γέννησε. Της πόλης που τόσο αγάπησε… Της Αμμοχώστου. Και δεν είναι σύνθημα το «Αμμόχωστος, θα έρθουμε ξανά κοντά σου».

Είναι μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, ένας άσβεστος πόθος που παραμένει ζωντανός στην ψυχή και την καρδιά του Σίμου Ιωάννου. Είκοσι έξι χρόνια τώρα συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου. Εκεί, πιστός στον αγώνα της επιστροφής. «Για να κρατήσουμε ζωντανή την Αμμόχωστο του σήμερα. Την Αμμόχωστο της προσφυγιάς, για να σχεδιάσουμε συλλογικά την Αμμόχωστο της επιστροφής», όπως λέει.

dr simos ioannou

Με ποια αισθήματα διεκδικείτε τη δημαρχία Αμμοχώστου;

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης διεκδικώ τη δημαρχία της αγαπημένης μας πόλης. Με απόλυτο σεβασμό και δέος στους δύο δημάρχους, που μέχρι το 1974 άφησαν τη σφραγίδα τους στην αλματώδη ανάπτυξη της πόλης μας, στους αείμνηστους Αδάμ Αδάμαντος και Αντρέα Πούγιουρο.

Πιστεύετε ότι ως δήμαρχος θα μπορέσετε να προσφέρετε περισσότερα δεδομένου ότι από το 2011 υπηρετείτε το δήμο από τη θέση του αντιδημάρχου;

Χωρίς καθόλου να μηδενίζω το έργο που επιτέλεσε ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός με τον οποίο είχαμε πολύ καλή συνεργασία, όπως και με τους προηγούμενους δημάρχους, Α. Πούγιουρο, Κ. Καζαμία και Γ. Σκορδή, πιστεύω ότι η εμπειρία που αποκόμισα στην 26ετή συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα δώσει τη δική μου σφραγίδα στο δημαρχείο. Επειδή εκ πεποιθήσεως είμαι άνθρωπος της συλλογικότητας και της συνεργασίας, πιστεύω ότι μαζί και με ενωμένο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορέσουμε να δώσουμε νέα πνοή στις προσπάθειες για επιστροφή στην πόλη μας.

Πολλές φορές οι Βαρωσιώτες έχουν απογοητευτεί για την επιστροφή της πόλης. Τι αναμένετε ειδικότερα για το θέμα της Αμμοχώστου;

Εδώ και 42 χρόνια οι Βαρωσιώτες έχουν “ετοιμάσει” αρκετές φορές τις βαλίτσες της επιστροφής. Δυστυχώς αρκετοί έχουν αποβιώσει με τον πόθο της επιστροφής. Το θέμα της Αμμοχώστου είναι ξεκάθαρο και καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών. Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα έχουν αίσιο τέλος οι συνομιλίες για το Κυπριακό για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των κατοίκων της Αμμοχώστου στις πατρογονικές τους εστίες.

Τελευταία έχουν εμφανιστεί πολλές ομάδες που παρουσιάζουν προτάσεις για επανασχεδιασμό και ανάπτυξη της πόλης της Αμμοχώστου στην περίπτωση της επανεγκατάστασης. Σκέφτεστε μια ενδεχόμενη συνεργασία με αυτές τις oμάδες; 

Οπως ανέφερα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης στην Αμμόχωστο, δεν περισσεύει κανένας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με μπροστάρη τον Δήμο Αμμοχώστου θα εμπλέξουμε όλους όσοι μπορούν να συνδράμουν σ’ ένα σωστό μελετημένο σχεδιασμό για την προετοιμασία της επιστροφής στην αγαπημένη μας πόλη. Θα χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα και τεχνολογικά προηγμένα εργαλεία πληροφόρησης, σχεδιασμού και αποτύπωσης, έτσι ώστε να προβούμε σε ένα σωστό σχεδιασμό για την επιστροφή στην Αμμόχωστο. Η Αμμόχωστος πρέπει να είναι τεχνολογικά προηγμένη και καθαρή, πράσινη, ανοικτή και προσβάσιμη. Σύγχρονη και λειτουργική. Μια πόλη πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης όλων των κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πολύ πρόσφατα η Νέα Σαλαμίνα σας έχει τιμήσει για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά σας προς το σωματείο. Διατελέσατε σχεδόν τρεις δεκαετίες ως γιατρός του σωματείου, μέλος του Δ.Σ. και εξακολουθείτε να είστε επικεφαλής του τμήματος πετόσφαιρας, ενός τμήματος που γεμίζει περηφάνια την προσφυγική ομάδα. Τι είναι για εσάς η Νέα Σαλαμίνα;

dr simos ioannou

Η Νέα Σαλαμίνα για μένα είναι η δεύτερή μου οικογένεια. Τη λάτρεψα από μικρό παιδί και έζησα κοντά της χαρές και λύπες. Πήρα πολύ περισσότερα από ό,τι έδωσα. Κέρδισα πάνω από όλα την αγάπη και την εκτίμηση των απλών Σαλαμιναίων και όλου του φίλαθλου κόσμου. Η Νέα Σαλαμίνα δεν είναι σπορά της τύχης, είναι καρπός της ανάγκης των ανθρώπων για υγιή αθλητισμό, για σωστή διαπαιδαγώγηση, για κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλω επ’ ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα δύο ανθρώπους που το 1988 με εμπιστεύτηκαν να αναλάβω τα ηνία του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, τον τότε πρόεδρο Δρ Διόφαντο Χρυσοστόμου και τον τότε προπονητή Ανδρέα Μουσκάλλη.

Στην ανακοίνωση για την εξαγγελία της υποψηφιότητάς σας αναφέρετε: «Είναι μια φλόγα που σιγοκαίει 42 και πλέον χρόνια. Πληγώνει και πονάει. Αλλά συνάμα κρατά αναμμένο έναν πόθο. Εναν πόθο για απελευθέρωση και επιστροφή. Κι αυτή τη φλόγα πρέπει να την κρατήσουμε άσβεστη. Ας μιλήσουμε για την Αμμόχωστο λοιπόν. Για την πόλη. Για τους ανθρώπους. Για την ψυχή μας». Πώς θα περιγράφατε σε λίγες γραμμές την πόλη της Αμμοχώστου και πώς τους ανθρώπους της; 

Η Αμμόχωστος από τα αρχαιότερα χρόνια ήταν η πόλη των αντιθέσεων, πολυπολιτισμική και πολυεθνική. Μια πόλη που την κατοίκησαν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Αγγλοι. Ανθρωποι πλούσιοι, περβολάρηδες αλλά και μικρομαγαζάτορες και εργάτες. Ζούσαν όλοι αρμονικά σε ωραία κτίρια και πολυκατοικίες αλλά και σε φτωχές αλλά καθαρές και αξιοπρεπείς συνοικίες. Συνδύαζε τον τουρισμό με τη λαϊκή παράδοση. Πρωτοπορούσε στις τέχνες και τα γράμματα. Ανέδειξε σπουδαίους ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες. Ανέπτυξε τον αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο, την πετόσφαιρα, την καλαθόσφαιρα, την κολύμβηση και άλλα πολλά. Οι Αμμοχωστιανοί είναι άνθρωποι εργατικοί, αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη τους. Στην προσφυγιά έχουν προοδεύσει και όπου και αν κατοικούν δημιουργούν άψογες και αρμονικές σχέσεις με τους άλλους συμπατριώτες τους.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Αμμοχωστιανούς;

Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη. Να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δράση μας. Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει τόπος γεφύρωσης του παρελθόντος με το μέλλον. Αμμόχωστος, θα έρθουμε ξανά κοντά σου.


Σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ Σίμος Ιωάννου γεννήθηκε το 1955 στη συνοικία Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο. Εζησε στην αγαπημένη του πόλη μέχρι και το 1974, ενώ κατά την τραγική περίοδο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Ακολούθως, σπούδασε Ιατρική στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης. Στη Βουδαπέστη συνέχισε τις σπουδές και την πρακτική του, αποκτώντας την ειδικότητα της Αθλητιατρικής και της Ορθοπεδικής. Από το 1988 που επέστρεψε στην Κύπρο ζει και εργάζεται ως αθλίατρος στη Λεμεσό.

Από το 1988 μέχρι και σήμερα έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, με συμμετοχή στα αθλητικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Αμμοχώστου αλλά και της Λεμεσού. Από το 1990 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου, ενώ από το 2011 υπηρετεί το δήμο από τη θέση του αντιδημάρχου.

Εχει συνεργαστεί τίμια και ειλικρινά με όλους τους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως προέλευσης, με μοναδικό γνώμονα την επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη.

Ο Δρ Σίμος Ιωάννου είναι νυμφευμένος με την οδοντίατρο Σοφία Σωκράτους και έχει δύο παιδιά, τον Πάτροκλο 29 ετών πολιτικό μηχανικό και τη Μύρω 24 ετών τεχνολόγο τροφίμων με ειδίκευση στη γαλακτοκομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy